Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Explosie van contracten

Als we het over de Nederlandse zorg hebben, gaat het al snel over de kosten. Het Nederlandse zorgstelsel heeft internationaal een goede naam, maar is ook duur. In 2015 gaven we 95 miljard euro uit aan de zorg en dat is een stijging van ruim 40 procent in tien jaar tijd.
Jeroen-Stutterheim-EPI.jpg

In de vorige gastblog schreven Sam de Vor en Lilian van den Berg waarom het van belang is dat mensen met een beperking sporten >>

Om die stijgende zorgkosten enigszins in de greep te houden, is de marktwerking in de zorg geïntroduceerd. Wat de effecten daarvan in macro-economische zin zijn, laat ik voor deze blog met liefde buiten beschouwing. Interessanter is het effect voor individuele zorgorganisaties.

Bedrijfsmatiger opereren

De marktwerking betekent dat zorgorganisaties in ieder geval veel bedrijfsmatiger moeten gaan opereren. Er komt meer nadruk op slimme inkoop van zorg, er moet harder onderhandeld worden met financiers als verzekeraars en gemeenten, er zijn aanzienlijk meer contractspartners en veel meer contracten. Als je dan toch bedrijfsmatiger moet gaan denken en handelen, hoort daar ook een volwassen aanpak van contractbeheer bij.

Decentralisatie

In de cure, maar zeker in de care, is het aantal contracten geëxplodeerd, met name na de decentralisatie in 2015 van jeugdzorg, Wmo, thuishulp en ouderenzorg. Waar zorgorganisaties eerder een contract of tien te administreren hadden, hebben ze nu soms wel honderd, vaak kortlopende, contracten te beheren. Het gaat daarbij om enorme bedragen en verantwoordelijkheden. Een zorgorganisatie van vandaag moet op elk moment inzicht hebben in wat er speelt, wat is afgesproken en wanneer contracten aflopen of aanpassing behoeven. Medewerkers moeten steeds toegang hebben tot actuele gegevens en informatie makkelijk met elkaar kunnen delen.

Relatiemanagement

Bij de marktwerking hoort ook dat je je als zorgorganisatie als een serieuze marktpartij gedraagt. Dat betekent dat je de volledige regie over relatie- en contractbeheer hebt. Je zorgt ervoor dat contracten altijd inzichtelijk zijn, dat afspraken nagekomen worden en dat alle betrokkenen in de organisatie weten wat ze wanneer moeten doen. Er is geen excuus om te laat in actie te komen of contracten te laten verlopen. Dat is ook niet nodig, want er zijn mooie contractbeheeroplossingen beschikbaar. Die bieden bovendien goede mogelijkheden om nu eens serieus werk te maken van relatiemanagement.

Professioneel contractbeheer

Zonder goede financiering is er geen zorg. En zonder een goed en efficiënt systeem voor contract- en relatiebeheer kan een zorgorganisatie niet op een professionele manier mee in de marktwerking. En dan zijn al die mooie zorgplannen ten dode opgeschreven. Stap één is om nu toch echt die Excelsheets, waarop nog steeds veel zorgorganisatie hun contracten bijhouden, definitief de deur uit te doen.

Jeroen Stutterheim is Senior Solution Consultant bij Winvision.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.