Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Cum laude voor hun veerkracht

‘Waarom bestaat er eigenlijk geen ‘cum laude’ voor studenten die misschien niet met torenhoge cijfers, maar wel ondanks hun jeugd en traumatische ervaringen hun studie voltooien?’ vraagt Merel van Dorp zich af.
Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.

In haar vorige blog stelde Merel voor om de jeugd liever niks te leren >> 

‘Bij ons thuis is het altijd een zooi. Soms zo erg dat je zeg maar eerst een vuilniszak moet volproppen met troep, voordat je ergens kunt zitten.’ Knalpaars haar heeft de student die voor me zit en haar ogen zijn donker opgemaakt. ‘Vaak betaal ik de boodschappen, want mijn moeder is werkloos.’

Docent

Sinds kort werk ik ook enkele dagen als docent op een hogeschool. Dat blijkt niet zo ver weg van mijn specialisatie jeugdzorg als journalist en dagvoorzitter, merk ik tijdens de mentorgesprekken al snel. Even later uit een andere student zijn zorgen over z’n zusje. ‘Mijn moeder heeft psychische problemen en soms slaat ze.’ Hij slikt: ‘Ik wil niet dat hem hetzelfde overkomt – of erger – nu ik op kamers ben.’

Brugpieper

Ik weet dat mijn partner ondertussen thuis aan de keukentafel zit met onze oudste, die als kersverse brugpieper worstelt met huiswerk. Ik weet dat zijn vader hem helpt z’n agenda invullen en een planning maken. En later zorgt zijn vader voor een gezonde pot op tafel, zodat onze scholier op tijd naar bed kan.

In hun up halen ze hun ‘p’

De zeventien- en achttienjarigen in mijn ‘bespreekkamertje’ hebben zulke hulp niet. En vroeger hebben ze het zeer waarschijnlijk ook niet gekregen. Toch zitten ze op een hbo-opleiding. Terwijl ze dealen met nare ervaringen vroeger, het in hun up financieel moeten rooien en proberen een balans te vinden tussen zorg om hun familie en een eigen leven opbouwen, halen ze maar mooi even hun ‘p’ (propedeuse). Naast ‘gewone’ hobbels die je als adolescent tegenkomt, zoals leren koken, een blauwtje lopen, nieuwe vrienden maken.

Meetorsen

Over vier jaar hebben zij hun papiertje op zak, ondanks de soms loodzware rugzak aan traumatische ervaringen die ze op hun rug meetorsen. Ik vind dat ongelofelijk knap.

Cum laude?

Als je hoge cijfers haalt op de universiteit en op sommige hogescholen, kun je cum laude afstuderen. Zo hoog scoren is natuurlijk ook knap en je hebt inderdaad laten zien dat je erg je best hebt gedaan.

Ondoordringbare doornstruiken

Maar ik zou bijna wensen dat we ook nog iets anders toevoegen op diploma-uitreikingen. Voor degenen die óók keihard hebben gewerkt, ondanks dat touw om hun middel dat hen terug leek te trekken; ondanks de stoten die ze onderweg van links en rechts kregen uitgedeeld en de bijna ondoordringbare doornstruiken waar ze zich doorheen worstelden. Een cum saccus dorsualis (potjeslatijn voor rugzak). Want zulke studenten laten óók iets uitzonderlijks zien, vind ik. Ondanks alles, tóch je studie volbrengen.

Excellente prestatie

Natuurlijk willen deze studenten dat helemaal niet. Die willen niet dat iedereen weet waarmee ze te kampen hebben. Maar ik zou willen dat ze weten wat een ongelofelijk excellente prestatie het is die ze leveren. Moge hun veerkracht en gedrevenheid ze ver brengen. En daar zit geen woord Latijn bij.

1 REACTIE

  1. Ik denk dat ook studenten met een functiebeperking in dit rijtje toegevoegd kunnen worden. Onze zoon is hier een voorbeeld van; motorisch beperkt maar en enorme doorzetter en dit terwijl de mytylschool hem klaar wilde stommen voor de dagbesteding! Ouders moeten ook alert zijn. Heeft inmiddels een HBO diploma!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.