Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Bij wie is de toekomst van sociaal werk in goede handen?

In 2025 zal het sociaal werk er anders uitzien dan nu. De invloed van sociale technologie zal flink zijn. Werkers die ik daar nu al een inkijkje in laat nemen, zijn stuk voor stuk geschokt door wat er op ons af komt. Denk bijvoorbeeld aan robots die op mensen lijken en ook als mens reageren op mensen.
Hans Versteegh is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer vergeleek Hans Versteegh het sociaal domein met een parkeergarage >>

Een beetje sturing kan, denk ik, helemaal geen kwaad. Wat gaan we met die technologie doen? Wat willen we wel en wat willen we niet? Dus, bij wie is de toekomst van het sociaal werk in goede handen? Wie is het boegbeeld dat het sociaal werk gaat helpen zich voor te bereiden op 2025? Sociaal werkers op Twitter beantwoorden de vraag door wie zij zich vertegenwoordigd voelen met: ‘geen’ of ‘nope’. Of het blijft stil.

Minister van sociaal werk

Dan begin je de zoektocht bij het ministerie van VWS (de W staat immers nog altijd voor Welzijn). Hebben we een minister van sociaal werk? De drie (ik dacht dat er bezuinigd moest worden…) bewindslieden van VWS, waarvan één op hippe schoenen, hebben helaas het sociaal werk niet expliciet benoemd staan in hun opdracht.

Duidelijke roerganger

Oké, jammer. Een treetje lager dan misschien? Bij de Secretaris Generaal? Ook niet. Bij beleidsprogramma’s dan toch zeker wel? Nope, ook niet. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Die weliswaar in het gebouw van VWS huist, maar er tegelijk ook los van staat. En zelfs dan kun je een band met sociaal werk alleen maar vinden door naar de gesprekspartners van dit orgaan te kijken: Sociaal Werk Nederland en BPSW. Een duidelijke roerganger heb ik niet kunnen vinden.

Ontbreken van zorgmedewerkers

Wat je wel duidelijk ziet, is dat het ministerie van VWS hem enorm knijpt als het gaat over stijgende zorgkosten en het ontbreken van honderdduizenden zorgmedewerkers in de nabije toekomst. Er gaat zwaar ingezet worden op:

  1. nieuwe instroom,
  2. behoud van medewerkers en
  3. slimmere inzet van medewerkers door middel van innovatieve sociale technologie.

Positieve gezondheid

In het veld zelf gaat het om het bevorderen van preventie en ‘positieve gezondheid’ en, zo constateren de ministers in een recente kamerbrief, zal zorg steeds meer thuis en in de wijk worden uitgevoerd. Cliënten krijgen daarbij meer eigen regie over de zorgverlening.

Toekomst bestendig

Dus daar moet het sociaal werk bij zijn, toch? Wij zitten immers al in de wijken en kennen de mensen die zorg nodig hebben. Maar ja, wie gaat er dan nu voor om alle sociaal werkers digivaardig en technologisch bij de tijd te maken? Toekomst bestendig?

E-health

Je kan jezelf nu gelukkig al voorbereiden op 2025. Verdiep je eens in wat er in e-health gaande is. Denk aan beeldbellen en online groepswerk. Maar ook aan de inzet van sensoren, gezondheids-apps, vloggen, data-gebruik, virtual reality, artificial intelligence, blockchain, robots en humanoïds. In de zorg worden daar de eerste proeven mee afgesloten. Je kan er gerust van uitgaan dat dit ook het sociaal werk en je omgang met je doelgroep zal beïnvloeden.

Technologie gaat je helpen

Laat je niet overweldigen door al die technologie. Uiteindelijk gaat het om drie vragen: wat is de uitgangssituatie (het probleem), wat weet je al (of, wat is je vraag) en wat is de oplossing (wat wil je)? Technologie gaat je daarbij helpen.

Kom je er niet uit, of wil je meer weten, bel of mail me. 0644062029 / info@welzijn30.nl

 

Vorig artikelBlog: Pedagogisch opbouwwerker
Volgend artikelBlog: Prestatiemaatschappij leidt tot angst
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.