Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: 5 dingen die wijkteams van de Efteling kunnen leren

De Efteling staat al meer dan vijftig jaar garant voor gastvrijheid. Het Brabantse pretpark hanteert vijf gouden regels voor gastvrijheid. In dit blog vijf tips en trucs om deze regels toe te passen in het wijkteam.

De vorige keer gaf Fawzi zes tips aan wijkteams om burgers te beïnvloeden >>

1. Verwelkom je gast

In veel wijkteams wordt gesproken over burgers, cliënten of klanten. Ik weet niet welke term er in jullie team wordt gebruikt, maar ik vind dat we het vanaf nu moeten hebben over gasten. Mensen met een hulp- of ondersteuningsvraag kloppen niet voor hun plezier aan bij het sociale wijkteam en moeten het gevoel hebben dat ze van harte welkom zijn.

2.  Kijk en luister naar je gast

Zie iedere gast van het sociale wijkteam als een mens met een prachtig verhaal. Wees oprecht nieuwsgierig en luister goed naar wat je gast zegt. Achterhaal de vraag achter de vraag en vraag aan je gast om zijn verhaal te onderbouwen met voorbeelden.

3. Zorg voor je gast en zijn omgeving

Bied je gast hulp en ondersteuning vanuit je hart. Luister goed naar wat je gast op dat moment nodig heeft. Heeft je gast zin in een wandeling? Neem je gast mee naar het dichtstbijzijnde park. Heeft je gast een keer geen zin in hulp? Doe je jas aan en ga weer weg. Dring jezelf niet op. Betrek verder altijd de omgeving van je gast bij het verlenen van hulp. Kijk naar wat het sociale netwerk kan betekenen voor je gast.

4. Ben eerlijk en toon respect

Eerlijkheid duurt het langst. Wees altijd eerlijk naar je gast. Kom gemaakte afspraken na en geef tijdig aan als je een afspraak niet kunt nakomen. Gasten snappen heus wel dat er zich calamiteiten kunnen voordoen. Verder is het van cruciaal belang dat je respect toont naar je gasten. Het is tenslotte hun leven. Houd je mening voor je en kijk hoe je de gast van dienst kunt zijn.

5. Durf te betoveren

Doe eens gek en verras de gasten van het wijkteam af en toe met iets leuks. Organiseer vier keer per jaar een lekkere wijklunch voor alle gasten. Is iemand jarig? Koop een kaart en schrijf een oprechte verjaardagswens of trakteer op een gebakje bij de koffie.

Wat zijn jouw tips voor een gastvrij wijkteam? Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.