Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: 10 tips voor een gastvrij wijkteam

Hoe maak je van wijkteams gastvrije teams? In dit blog geef ik 10 tips om de gastvrijheid van wijkteams naar een hoger niveau te brengen.

De vorige keer besprak Fawzi 5 dingen die wijkteams van de Efteling kunnen leren >>

1. Werk met een verzorgd uiterlijk

De eerste indruk is een daalder waard. Besteed als professional aandacht aan een verzorgd uiterlijk. Bespreek in het teamoverleg wat iedereen hieronder verstaat en maak afspraken met elkaar over een kledingcode.

2. Geef elke cliënt persoonlijke aandacht

Alles wat aandacht krijgt groeit. Iedereen vindt het leuk om aandacht te krijgen. Dat geldt dus ook voor cliënten van het wijkteam. Ga onder het genot van een kopje thee of koffie het persoonlijke gesprek met een cliënt aan. Wees oprecht geïnteresseerd en laat je niet opjagen door een te strakke planning.

3. Wees actief en enthousiast

Cliënten hebben behoefte aan een actieve en enthousiaste professional. Cliënten willen het gevoel hebben dat zij zaken doen met iemand die geniet van zijn werk en letterlijk en figuurlijk door muren heen wil breken.

4. Zorg voor een prettig en correct taalgebruik

Spreek zoveel mogelijk Algemeen Beschaafd Nederland (ABN) en vermijd dialect of populair taalgebruik.

5. Buig een negatieve klacht om in een positief oordeel

Cliënten zitten altijd in een afhankelijkheidspositie omdat ze afhankelijk zijn van hulp en ondersteuning. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Wees je ervan bewust en probeer klachten om te buigen naar een positief oordeel. Dit kun je doen door samen met cliënt naar een voor hem acceptabele oplossing te zoeken.

6. Kwaliteit lever je met zijn allen, wees collegiaal

Een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. Maak gebruik van elkaars kennis, ervaring en vaardigheden. Om cliënten te voorzien van de best denkbare hulp, is iedereen nodig.

7. Een vriendelijke glimlach doet wonderen, niet humeurig zijn

Een vervelende puberzoon, ruzie met je man of zorgen over een oude tante. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je als professional niet lekker in je vel zit. Helaas voelen cliënten dat ook. Dat is jammer omdat een cliënt geen boodschap heef aan jouw chagrijnige gezicht. Doe je werk daarom altijd met een glimlach.

8. Elke tevreden cliënt telt voor twee

Als een cliënt tevreden is, zal hij of zij dat altijd doorvertellen aan mensen in zijn sociale netwerk. Wees je daarvan bewust.

9. Een prettige herinnering: blijf vriendelijk tot het eind

Blijf altijd professioneel en vriendelijk in contacten met cliënten. Besef je dat het om werk gaat. Negatieve emoties zijn nooit persoonlijk bedoeld en vloeien voort uit onvrede over hun eigen situatie.

10. Doe het elke dag iets beter dan gisteren

Probeer het elke dag iets beter te doen dan gisteren. Durf te experimenteren en wees niet bang om fouten te maken. Na iedere mislukking komt succes.

Wat zijn jouw tips voor een gastvrij wijkteam? Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.