Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beste wensen voor het sociaal domein

En zo is het vanzelf 2015 geworden. Een spannend jaar voor gemeentes, want nu moet blijken of hun voorbereiding om de (jeugd)zorg voor inwoners te regelen voldoende is geweest. Een paar dingen weet ik daarbij zeker.
Beste wensen voor het sociaal domein
  • Het gros van de beroepskrachten in het sociaal domein zijn bevlogen mensen die elke dag hun uiterste best doen om niemand buiten de boot te laten vallen.
  • Veel inwoners beseffen meer en meer dat ze zelf invloed kunnen en moeten uitoefenen op hun eigen welzijn en dat van hun omgeving. Er ontstaan veel goede initiatieven om dat min of meer georganiseerd voor elkaar te krijgen. Maar ook kleinschaliger en onzichtbaarder zijn in individuele contacten veel voorbeelden te noemen van wat mensen voor en met elkaar doen.
  • Hoe goed we het ook voor elkaar zullen krijgen, het zal nooit perfect zijn. Er zullen zich altijd incidenten voordoen waarbij mensen/kinderen te betreuren zijn. Dat moeten we aanvaarden als een gegeven, zonder er ons bij neer te leggen. Dat betekent voor mij niet de energie stoppen in het aanwijzen van een “schuldige”, maar kijken of en wat er gedaan kan worden om het risico in de toekomst te verminderen.  En ons daarbij realiseren dat méér procedures en protocollen hier niet gaan helpen. Contact met mensen wel.

Mijn wensen voor het sociaal domein voor 2015 zijn:

  • Beroepskrachten die bewoners als gelijkwaardige partners behandelen in de oplossing van hun problemen. Dat betekent: goed luisteren en kijken naar de leefomgeving zodat je samen een goed beeld kunt vormen van wat mogelijk is en helpend. Bewoners hebben, als je hen daartoe uitdaagt, vaak zelf goede ideeën voor simpele oplossingen, die dan ook nog goed blijken te werken.
  • Veel aandacht van beroepskrachten en beleidsmakers voor alle goede en positieve initiatieven van bewoners en beroepskrachten: alles wat aandacht krijgt groeit!
  • Beheerste reacties op incidenten: geen acties vanuit een overtuiging dat alle risico’ s beheersbaar of te voorkomen zijn. Die illusie zorgt voor maatregelen die erger zijn dan de kwaal: nóg minder contact met de mensen waarmee je werkt dus minder mogelijkheden om samen te werken aan echte oplossingen.

Laat 2015 een jaar zijn waarbij bewoners, beroepskrachten en beleidsmakers op basis van gelijkwaardigheid samen zorgen voor een goede leefomgeving!

Leonie Reumers is orthopedagoog, werkt als trainer/adviseur bij K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd en als landelijk Triple P trainer voor het Nederlands Jeugd Instituut.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.