Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Amber moet uit huis

Wat ik tegenkom in het werk bij Veilig Thuis Haaglanden, is het beeld dat wij te pas en te onpas kinderen uit huis plaatsen. Dat doen wij niet en alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen wij de Raad voor de Kinderbescherming vragen te bekijken of een uithuisplaatsing nodig is.

Onlangs maakte ik wel iets bijzonders mee. Er was een anonieme melding over de twaalfjarige Amber die zou opgroeien bij een moeder met een drugsverslaving. In een oriënterend gesprek was moeder erg emotioneel over de melding. Maar in plaats van dit toe te lichten of tegen te spreken, zei ze plotseling: ‘Amber kan hier niet meer blijven wonen’.

Minder grip

Het ging niet meer. Dag in dag uit worstelde moeder met haar drugsverslaving. Ondanks verschillende hulpverleningstrajecten had ze steeds minder grip op haar gebruik. De wanhoop en verdriet van moeder raakten mij. Ondanks dat haar handelen zeer schadelijk was voor Amber, was haar eerlijkheid juist waardevol om echt iets te veranderen. En de melding zorgde voor een doorbraak.

In Amber zag ik een gekwetst meisje, ze hield haar lippen stijf op elkaar. Op die manier beschermde ze haar moeder. Ik besloot niet door te vragen maar te vertellen dat ik wist wat ze had doorstaan en ik ervoor ging zorgen dat zij rust kreeg en dat haar moeder hulp kreeg om beter te worden.

Een atelier bij oma

Amber heeft een goede band met haar oma, waar we dezelfde middag na het gesprek een slaapplaats regelden. We wilden dat voor Amber zoveel mogelijk alles normaal bleef. Ze ging gewoon naar haar eigen school. Oma maakte zelfs een kamer vrij voor haar grootste hobby; Schilderen.

Ondertussen zocht ik contact met alle betrokken hulpverleners. Doordat Veilig Thuis Haaglanden de situatie als onveilig bestempelde, kwam er snel hulp van de grond. Diezelfde week werd moeder opgenomen in een afkickkliniek.

Hoe is het nu

Inmiddels is moeder vijf maanden clean en werkt aan haar herstel. Met Amber gaat het goed. Het contact tussen Amber en haar moeder is positiever; ze ondernemen samen leuke dingen en werken aan een gezonde band.

Het is niet altijd makkelijk als Veilig Thuis betrokken raakt, maar het biedt ook een kans om problemen onder ogen te zien en op te lossen. Daar is veel moed en kracht voor nodig. Onderdeel zijn van dat proces, is voor mij de reden om dit werk met veel plezier te doen.

Geschreven door: een maatschappelijk werker bij Veilig Thuis Haaglanden

Wil jij bijdragen aan het duurzaam stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling?
Bekijk hier dan de vacature voor Maatschappelijk Werker!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.