Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuiniging op de sociale advocatuur: Geen recht meer voor mimima

Rechtsongelijkheid, uitholling van het systeem en een koud hart. De bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp vallen niet in goede aarde. ‘Er wordt in dit land te economisch gedacht in plaats van sociaal.’

Door Mariëlle van Bussel – Marga Ladenius (46) is 23 jaar chronisch ziek, heeft een verbrijzelde schouder en woont samen met haar gehandicapte zoon. Ze zit in de bijstand, heeft te maken met WAO-keuringen en ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Vooral sinds ze verhuisde naar Zeewolde, waar de sociale dienst al zijn taken heeft uitbesteed aan instanties buiten de stad. Het is er voor de mobiel beperkte Ladenius niet makkelijker op geworden.‘Elk jaar komen er weer nieuwe regels en wetten, elke keer moet ik in die molen mee. Maar zelf weet ik helemaal niet wat wel en niet mogelijk is, wat men wel of niet kan maken’, vertelt ze.

Er volgt een wanhopig verhaal over allerlei tegenstrijdigheden, onverklaarbare verplichtingen en fouten die de sociale dienst jegens haar heeft gemaakt. Zoals die keer toen ze uit het niets een telefoontje kreeg met de mededeling dat ze uit de bijstand moest en in het kader van de Wmo een persoonsgebonden budget moest aanvragen voor haar zoon. En wel binnen vier weken. ‘Ik wist niet eens wat de Wmo was’, schampert ze. Of de zoveelste oproep voor een herkeuring die ze al lang en breed achter de rug had, of de definitieve vrijstelling voor de sollicitatieplicht die ineens werd gekwalificeerd als ‘voorlopig’. En ga zo maar door.

Ze klopte verschillende keren aan bij een sociaal advocaat, die haar duidelijk maakte hoe de verschillende regels werkten. Maar die ook concludeerde dat er een aantal fouten werd gemaakt. ‘Zij heeft meteen actie ondernomen, naar haar wordt beter geluisterd. Zelf had ik niet geweten wat er niet klopte, ik was helemaal overgeleverd aan hen. De sociale dienst kon met me doen en laten wat hij wilde.’Ladenius is één van de twee miljoen mensen die geen gebruik meer kunnen maken van de gefinancierde rechtsbijstand als het bezuinigingsvoorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie doorgaat. Het idee is dat deze groep, die op of net boven het bijstandsniveau zit, zich meer zelfredzaam moet opstellen. In plaats van een beroep te doen op de sociale advocatuur moeten de mensen een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

U kunt het hele artikel lezen in Zorg + Welzijn Magazinenummer 12, december 2008

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.