Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewoners willen meer invloed in opknappen wijk

Leden van bewonersverenigingen hebben zaterdag in Amsterdam-Slotervaart een manifest aangenomen, waarmee ze meer invloed willen afdwingen. Ze eisen een betere positie in onderhandelingen met gemeenten en projectontwikkelaars over het opknappen van hun dorp en wijk.
Bewoners willen meer invloed in opknappen wijk

In het manifest van het Landelijk Samenwerkingsverband Achterstandswijken staat dat gemeenten en woningcorporaties beter moeten luisteren naar wensen en ideeën van de bevolking zelf. Als buurtbewoners meer mogen mee beslissen over sloop- en bouwplannen in hun omgeving, kan dat tijdrovende bezwaarprocedures voorkomen en de leefbaarheid bevorderen.

Protest
Aanleiding voor het manifest is de protestmanifestatie van het Actiecomité Plein Allebé Ja! In Amsterdam. Bewoners van het August Allebéplein in Amsterdam Slotervaart liggen al lange tijd overhoop met de lokale overheid over de herinrichting van het plein en stellen dat ze niet serieus betrokken worden bij de stadsvernieuwing.

Inhuren
In het manifest wordt onder meer gepleit voor het subsidiëren van buurtcomités, zodat ze zelf in staat zijn om deskundigen in te huren bij het opstellen van alternatieve plannen. De buurtcomités komen dan goed beslagen ten ijs tijdens onderhandelingen en worden op die manier een serieuze gesprekspartner.

Aandacht
Het manifest werd aangenomen door bewonersverenigingen uit onder meer Amsterdam-Slotervaart, Zaanstad, Rotterdam, Arnhem en Ganzedijk. De verenigingen brengen het manifest de komende periode onder de aandacht van gemeentebesturen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.