Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betrokken professional: ‘Ik zeg wat ik zie’

Hoe ingewikkelder de situatie, hoe meer ze zich er in vastbijt. In Groningen werkt Suzanna Roffelsen (32) met licht verstandelijk beperkte jongeren uit multiprobleemgezinnen. Een job waar je je volgens haar dienstbaar moet opstellen, in kleine stappen vooruit denken en er onvoorwaardelijk dient te zijn voor het kind.
Betrokken professional: ‘Ik zeg wat ik zie’
Foto: Claudia Kamergorodski

Een bewuste beroepskeuze was het niet, toen Suzanna Roffelsen na haar MBO-diploma SPW het HBO-SPW voltooide. ‘Je leert pas op latere leeftijd waar je kwaliteiten liggen, maar het zit gewoon in me. Mensen die bijzonder of anders zijn, intrigeren me. Zij hebben er niet om gevraagd om zo te zijn.’ Een kleine twintig jaar later werkt Roffelsen bij expertise- en behandelcentrum Reik in Winschoten, waar ze te maken heeft met licht verstandelijk beperkte kinderen die in multiprobleemgezinnen opgroeien.

De ouders, soms zelf ook verstandelijk beperkt, kampen vaak met meerdere problemen, zoals schulden, echtscheiding, verslavingen en psychische problemen. Het hebben van een reguliere baan vormt een uitzondering. De kinderen worden thuis niet gestimuleerd in het vinden van werk, waardoor werkeloosheid van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ze zitten zo diep in de problemen, dat ze uit onwetendheid of schaamte de stap naar hulpverlening niet nemen. ‘Hoogzwanger was ik toen ik, geheel onverwachts, met een explosieve situatie te maken kreeg. De laatste weken voor je zwangerschapsverlof mag je alleen de afbouwende bezoeken doen; naar cliënten waar geen agressieve situaties te verwachten zijn. Ik was met de moeder in gesprek die aangaf dat ze haar zoon uit huis wilde hebben. Toen haar zoon thuiskwam en zij hem dat meedeelde, vloog hij haar naar de keel. Tussenbeide springen was voor mij op dat moment geen optie, maar door rustig op ze in te praten en te benoemen dat ik de politie ging bellen, kon ik ze toch weer tot bedaren krijgen.’

In de 28 uur die ze in dienst is bij expertise- en behandelcentrum Reik omvat haar caseload vier gezinnen. En hoe complexer de problematiek, hoe mee gedreven ze is naar het zoeken naar oplossingen.



Lees meer in Zorg + Welzijn Magazine van mei 2013

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.