Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Beeldvorming Marokkaanse vrouw moet anders’

De beeldvorming over Marokkaans-Nederlandse vrouwen klopt vaak niet. Dat zegt Raja Felgata, de voorzitter van SMN Vrouw. Deze nieuwe tak van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders werd woensdag gepresenteerd in Den Haag. Het is een van de dingen die zij wil veranderen.
'Beeldvorming Marokkaanse vrouw moet anders'

Journalisten en politici schilderen vrouwen van Marokkaanse afkomst vaak af als onderdrukt, zegt Felgata. ‘Wij willen laten zien dat het goed gaat met de Marokkaans-Nederlandse vrouw. Wij doen het relatief goed op school en de arbeidsmarkt. Daar willen we ook het accent op leggen.’

Emancipatie

Toch valt er op het gebied van de verhouding tussen mannen en vrouwen nog zeker vooruitgang te boeken. Autochtone vrouwen maakten al eerder een proces van emancipatie door. Bij Marokkaans-Nederlandse vrouwen is dat nu in volle gang. ‘Zij gaan dat ook tegemoet’, zegt Felgata.

Cultuur

Ze denkt echter dat de emancipatie bij be ide groepen niet helemaal hetzelfde verloopt. ‘De cultuur is anders, de achtergrond is anders. Daardoor is dat emancipatieproces van Marokkaans-Nederlandse vrouwen misschien wel heftiger dan dat van onze autochtone zusters.’

Huiselijk geweld
Een ander onderwerp dat SMN Vrouw de komende jaren aan de kaak wil stellen, is huiselijk geweld. Dat het een probleem is, staat vast. ‘We hebben een aantal verhalen gehoord dat het voorkomt. Maar heel veel slachtoffers durven niet naar buiten te komen, waardoor er geen cijfers zijn.’ De nieuwe afdeling gaat daar onderzoek naar doen.

Armoedebestrijding

En zo is er nog een reeks zaken waar Felgata zich mee bezig wil houden, van armoedebestrijding tot opvoeding. Het belangrijkste is echter misschien wel dat Marokkaans-Nederlandse vrouwen zelf dit soort problemen gaan aanpakken. ‘We willen de hand in eigen boezem steken, zodat deze onderwerpen niet worden gekaapt door bijvoorbeeld politici.’

Vechten

Zelf heeft de voorzitter van SMN Vrouw een proces meegemaakt dat tekenend is voor de strijd van Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Ze werd in de jaren negentig als een van de eerste vrouwen met haar etnische achtergrond journalist. ‘Ik weet hoe het is om te vechten voor een plek in de samenleving. Ik heb die strijd gestreden.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Mogador Productions

1 REACTIE

  1. Wat betreft de tieners en en jongeren van deze afkomst herken ik dit beeld wel. Zeker de meiden die met hoofddoekjes of nog meer aangepaste kleding lopen. Ze zijnvaak net zo vriendelijk, brutaal, oprecht of klierig als elke andere tiener/jongere.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.