Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Autist veiliger door autismegeleidehond

Stichting KNGF Geleidehonden start een opleiding voor autismegeleidehonden. Een autismegeleidehond kan volgens de KNGF zorgen voor meer rust, veiligheid en vrijheid in het leven van een kind met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
Autist veiliger door autismegeleidehond

Door Esther van Andel

De autismegeleidehond heeft niet alleen tot doel om de mobiliteit van het gezin met een autistisch kind te vergroten, maar ook om de kwaliteit van het leven van het gezin te verbeteren.

NVA

Fred Stekelenburg, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), is verheugd met het initiatief van KNGF Geleidehonden. ‘Het is een fantastische pilot. In Ierland en Canada is al bewezen dat de autismegeleidehond een positief effect heeft op het autistische kind, dus ik ben blij dat we in Nederland ook honden opleiden als autismegeleidehond’, zegt Stekelenburg.

Waarnemingen

Bij autistische personen is sprake van contextblindheid, een vaak gebruikte term binnen de wereld van autismedeskundigen. De term houdt in dat de samenhang van waarnemingen van verschillende zintuigen door een autist anders zijn dan bij mensen zonder autismestoornis. De signalen die bij een autist binnenkomen, interpreteert hij anders dan iemand die niet autistisch is. Autisten hebben vaak geen angst voor verkeer en hebben de neiging zomaar de straat op te rennen.

Voordelen

Een hond kan een rustgevend en therapeutisch effect hebben op het kind. Vooral buitenshuis zorgt een hond voor meer mobiliteit. De hond neemt de situatie op straat waar en behoedt zodoende het kind voor een impulsieve actie of aanval. Het kind is via een tuigje met de hond verbonden. Wanneer het kind de neiging heeft de straat op te rennen, gaat de hond zitten. Dit is niet alleen een verbetering voor de veiligheid, maar ook voor het sociale aspect. Stekelenburg zegt: ‘In de ogen van autisten zijn mensen onberekenbaar. Een hond is dat niet en brengt dus een bepaalde zekerheid. Het kind krijgt vertrouwen in de hond en heeft er zo een maatje bij. Bovendien biedt een hond de
gelegenheid om te communiceren met anderen, iets waar autisten moeite mee hebben.’

KNGF Geleidehonden

Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: ‘De autismegeleidehond levert een bijdrage aan het beheersen en verbeteren van het gedrag van het kind, op straat en thuis. Zo wordt de wereld van het gezin met een autistisch kind verruimd, want naar een winkelcentrum gaan bijvoorbeeld behoort met de geleidehond weer tot de mogelijkheden.’

Ierland en Canada

De proef bleek bij de Ierse geleidehondenschool ‘Irish Guide Dogs for the Blind’ en de Canadese hondenschool ‘National Service Dogs’ een succes. Beide organisaties hebben inmiddels een groot aantal honden opgeleid tot autismegeleidehond. Uit hun ervaring blijkt dat het aantal aanvallen om plotseling de straat op te rennen door een geleidehond afneemt en dat gezinnen zodoende meer vrijheid hebben.

De proef in Nederland, die wordt begeleidt door deskundigen op het gebied van autisme, duurt tot volgend voorjaar. De stichting hoopt dat zo’n zes honden te hebben opgeleid tot autismegeleidehond. De honden zullen worden ingezet bij kinderen tot tien jaar.

(Zorg + Welzijn Magazine, 26 februari 2007)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.