Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher tempert onrust over Schilderswijk

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft niet de indruk dat in de Schilderswijk religieuze normen aan anderen wordt opgelegd. De PvdA-bewindsman, verantwoordelijk voor het integratiebeleid, zei dat dinsdag na een bezoek aan deze Haagse wijk.
Asscher tempert onrust over Schilderswijk
Foto: ANP

Wel is het gebied volgens Asscher ‘een moeilijke wijk’, waar veel moslims wonen en waar overlast en criminaliteit plaatsvinden. De politie is er echter ‘zeer zichtbaar’ aanwezig en zegt haar werk goed te kunnen doen.

Radicaal

Volgens een reportage in het dagblad Trouw van zaterdag zouden in een deel van de Schilderswijk (de ‘Sharia Driehoek’) radicale moslims de dienst uitmaken. Roken, korte rokjes dragen en het eten van varkensvlees zouden er niet getolereerd worden.

Invloed

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut zei bij Pauw & Witteman dat er in de wijk een toename is van fundamentalistische invloeden en dat niet iedereen zich vrij kan bewegen. Zo heeft ze contact met een groep vrouwen waarvan niet iedereen een sigaret durft op te steken omdat ze bijvoorbeeld bang zijn om voor hoer te worden uitgemaakt.

Onrust

De berichtgeving in Trouw zorgde afgelopen weekend voor onrust bij de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders trok dinsdag meteen naar de buurt, vergezeld van enkele fractiegenoten. Hij deed dat ‘om te laten zien dat dit Nederland is. Dit is geen Saudi-Arabië, geen Marokko of geen Turkije’.

Sharia

Wilders liet weten dat zijn partij niet zal accepteren dat ‘ook maar één centimeter van Nederland onder de barbaarse shariawetgeving valt’. Hij zei ook zich bij zijn tocht door de Schilderswijk ‘niet in Nederland te wanen’.

Vrijhoud

Asscher onderstreepte dat in het integratiebeleid vooropstaat dat godsdienstvrijheid geaccepteerd wordt. Zo niet, dan moet er direct worden opgetreden. De Kamer wil snel van gedachten wisselen met Asscher en mogelijk ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van de berichtgeving in Trouw. Daaraan voorafgaand wil ze nog een brief van het kabinet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.