Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Artsen strenger op zuinige GGZ

Artsen in de GGZ gaan beter opletten of de geleverde zorg wel ‘zinnig en zuinig’ is. Het tegengaan van verspilling en onnodige zorg moet 1,2 miljard euro opleveren, waardoor er minder bezuinigd wordt op het basispakket. Dat is besloten in de zorgdeal tussen Minister Schippers en verschillende partijen in de GGZ.
Artsen strenger op zuinige GGZ
Foto: ANP Photo

Het plan was eerder om het basispakket te verkleinen om zo 1,5 miljard euro te besparen. Nu de artsen strenger worden met het verstrekken van verzekerde zorg, is dat grotendeels van de baan. De minister heeft voor deze deal die vanaf 2014 tot 2017 van kracht is, onderhandeld met ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties.Factuur


Behandelaars moeten vanaf 1 januari 2014 bepaalde gegevens verplicht op de factuur zetten, zowel in de basis GGZ als in de gespecialiseerde GGZ. Zo moet onder meer de hoofdbehandelaar duidelijk zijn en de exacte diagnose. De specifieke informatie moet inzicht geven in de geleverde zorg en zo gepaste zorgverlening te verbeteren. Het College Bescherming Persoonsgegevens nog wel toestemming geven over het vermelden van de diagnose. Alle partijen vinden vinden dat de privacy en het medisch beroepsgeheim wel gewaarborgd moeten worden.

Nieuwe zorgaanbieders

Ook gelden voor nieuwe zorgaanbieders strengere eisen voor toelating tot de GGZ. Het idee van de minister is dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg binnen vier weken na de start van een nieuwe zorgaanbieder streng controleert op kwaliteit, veiligheid en een goed controleerbare administratie. De andere partijen willen liever een toetsing vooraf.Huisarts


In de zorgdeal staat dat de uitgaven voor de zorg door deze afspraken minder zullen stijgen dan in het regeerakkoord staat. Alleen de kosten van huisartsen mogen meer groeien als zij patiënten behandelen die anders bij de duurdere specialist zouden zijn beland.

Rust

De verzekeraars en het Landelijk Platform GGz hebben positief gereageerd. En is verheugd dat de rekening van de bezuiniging in de ggz niet bij de patiënt wordt neergelegd. ‘Er komen geen ingrijpende maatregelen in het verzekerde pakket’, zegt de organisatie in een reactie. Ook dat het akkoord tot 2017 van kracht is, vindt het platform goed. ‘Daardoor komt er rust in de sector.’

1 REACTIE

  1. Hoe kunnen jullie stellen dat de rekening niet bij de patiënt zal vallen? Lees de nieuwste contracteervoorwaarden van Menzis eens. Zorg aan GGZ-patienten zal enorm worden uitgehold. Sommige behandelingen zullen verworden tot enkele gesprekjes in de basisGGZ of chatten via een of ander softwareprogje (ehealth) Een scala aan diagnoses mag niet meer worden behandeld. Heb je een aanpassingsstoornis dan moet je maar wachten tot de escaleert in een fullblown depressie. Behandeling van Adhd, autisme, persoonlijkheidsstoornissen wordt dusdanig beperk dat kwalitatieve zorg niet meer mogelijk zal zijn. Kwalitatief goede zorg zal niet meer kunnen worden verleend door adequate behandelaars. Deze zullen uit de basiszorg verdwijnen. Goede zorg zal weggelegd worden voor zij die het kunnen betalen. WVS laat onomstotelijk de relatie tussen zorg en kwaliteit los. Er bestaat slechts de relatie zorg en geld. en de schade die dit oplevert wordt wel degelijk bij patiënten weggelegd.Ik begrijp niet dat juist het landelijk platform voor de GGZ zich zo voor het karretje laat spannen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.