Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts terughoudend bij euthanasie dementerende

Slechts 33 procent van de Nederlandse artsen is bereid om bij beginnende dementie mee te werken aan euthanasie. Dat blijkt uit de resultaten van een landelijk onderzoek naar euthanasie door de academische ziekenhuizen van Utrecht, Groningen en Rotterdam waarover Nieuwsuur zaterdag berichtte.
Arts terughoudend bij euthanasie dementerende

Euthanasie bij dementerenden is alleen mogelijk in het beginstadium: als de patiënt nog wilsbekwaam is en nog niet in een vergevorderd stadium van dementie verkeert. Uit het onderzoek blijkt dat artsen beter geïnformeerd zijn. Toch noemt 47 procent van de artsen zichzelf terughoudend als het gaat om de uitvoering van euthanasie. 7 procent is pertinent tegen. 45 procent noemt zichzelf liberaal.

Stijgende lijn
Het aantal demente patiënten dat euthanasie heeft laten plegen, is gestegen van 3 in 2006 naar 21 in 2010. Ook in het totaal aantal gevallen van euthanasie zit een stijgende lijn: in 2006 werden 1900 meldingen gemaakt bij de toetsingscommissie, in 2010 waren dat er 2700, zo blijkt uit cijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, zo meldt Nieuwsuur.

lass=”readmorlass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»e”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Bron: ANP/Nieuwsuur

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.