Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Armoedeval aanzienlijk in Amsterdam

Amsterdammers met een minimuminkomen hebben te maken met een aanzienlijke armoedeval. Als zij zelf meer geld gaan verdienen, leidt dat slechts tot een kleine stijging van hun besteedbaar inkomen. Dat meldt de Rekenkamer Amsterdam. De stad telt zo'n 80.000 minimahuishoudens.
Armoedeval aanzienlijk in Amsterdam

Oorzaak van de armoedeval is het bestaan van allerlei landelijke en gemeentelijke inkomensondersteunende maatregelen voor minima, die wegvallen als zij meer gaan verdienen.
Dat is een van de conclusies van een rapport dat de Rekenkamer Amsterdam donderdag heeft gepubliceerd over het armoedebeleid van de gemeente Amsterdam.

Bijstandsniveau
De Rekenkamer Amsterdam geeft het volgende voorbeeld: als een gezin met kinderen zelf 30 procent meer gaat verdienen dan bijstandsniveau, komt er bijna 4.200 euro meer geld binnen. Doordat het gezin ook allerlei bijdragen van de overheid verliest, heeft het echter slechts 855 euro meer te besteden.

Gemeente
Volgens de Rekenkamer komt dit voor het grootste deel (55%) door allerlei regelingen van de gemeente zelf. De overige 45 procent is te wijten aan het wegvallen van landelijke regelingen en de kwijtschelding van de waterschapslasten.De gemeente krijgt het advies om te kijken naar maatregelen om de armoedeval te beperken. Daarbij valt te denken aan het stapsgewijs verminderen van financiële ondersteuning bij het stijgen van het eigen inkomen.

Huishoudens
De Rekenkamer stelt verder onder meer dat het aantal minimahuishoudens in Amsterdam hoger is dan de gemeente denkt. Volgens de armoedemonitor waar de hoofdstad elk jaar mee komt, zijn het er 69.000. De Rekenmaker schat echter dat de teller op 80.000 staat. Hierdoor bereiken de armoedemaatregelen van de gemeente ook een kleiner deel van deze huishoudens dan gedacht: 60 in plaats van 69 procent.

Kwijtschelden
Amsterdam gaf in 2008 ruim 78 miljoen euro uit aan armoedebeleid. Het grootste deel hiervan ging naar financiële hulp aan minimahuishoudens. Voorbeelden van maatregelen zijn het kwijtschelden van belastingen, langdurigheidstoeslag voor gezinnen die langere tijd een laag inkomen hebben en bijzondere bijstand in geval van nood, ziekte of een handicap.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.