Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Armoede bij kinderen aangepakt

Kinderen moeten betrokken worden bij het beleid van gemeenten om hun armoede tegen te gaan. Twee kinderrechtenorganisaties doen vier aanbevelingen. In minder dan 5% van de gemeenten kunnen kinderen meepraten.

Gemeenten moeten kinderen betrekken bij het beleid en bij de maatregelen om hen uit de armoedige omstandigheden te halen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een op de acht kinderen in een gezin leeft met een laag inkomen. Zij lopen een groot risico om onvoldoende eten en kleding te krijgen. Het gaat vooral om 131.000 kinderen die opgroeien in een gezin dat langdurig in armoede leeft.

Armoede

Kinderrechtenorganisaties Save the Childeren en Defence fot Children hebben tijdens een expertmeeting 4 aanbevelingen gepresenteerd om deze kinderen uit hun armoede te halen. In de eerste plaats moeten kinderen mee kunnen praten over beslissingen van de overheden die invloed hebben op hun leven. Verder moeten kinderen zelf toegang krijgen tot sociale zekerheid. Nu hebben kinderen alleen via hun ouders recht op ondersteuning.

Kindpakket

Nu al zijn er gemeenten die een zogenoemd ‘kindpakket’ aanbieden. In dit pakket zitten basisbenodigdheden zoals een pakket winterkleding of vouchers voor zwemles. ‘Nu is het zo dat ambtenaren bepalen wat er in zo’n pakket komt’, zegt directeur van Defence for Children, Aloys van Rest. ‘Maar kinderen in armoede zouden hier meer bij betrokken moeten worden.’

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin dat bijstand ontvangt. Dit komt met name door de toename van Syrische asielzoekers, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lees meer>>

Investeren

De kinderrechtenorganisaties willen verder dat ‘serieus’ wordt geïnvesteerd in de bestrijding van armoede onder kinderen. De overheid heeft onlangs twee keer 100 miljoen euro ter beschikking gesteld, ‘maar dat is geen garantie om armoede onder kinderen terug te dringen’, aldus de organisaties. ‘Kinderen moeten weten welke rechten ze hebben en welke middelen voor hen beschikbaar zijn.’

Vluchtelingen

Verder moet in Europees verband extra aandacht worden besteed, aldus de kinderrechtenorganisaties, aan de meest kwetsbare kinderen: vluchtelingenkinderen, kinderen in de jeugdhulp, kinderen met een beperking en kinderen in Caribisch Nederland.

Overigens heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wel oren naar meer inspraak voor kinderen in armoedebestrijding, zo bleek op de expertmeeting.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.