Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse politie in burger mee op bussen

Politieagenten en handhavers van de gemeente rijden in Amsterdam sinds kort in burger mee op bussen. Daarmee willen ze overlast door scholieren aanpakken. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
Amsterdamse politie in burger mee op bussen

De leden van het zogeheten Veiligheidsteam Openbaar Vervoer zijn onlangs twee keer meegegaan op een buslijn waar middelbare scholieren steevast herrie schopten. De kinderen waren luidruchtig en richtten vernielingen aan. Ook bedreigden ze passagiers die daar wat van zeiden.

In burger
De politie heeft gekozen voor deze manier van controleren omdat de scholieren zich keurig gedragen als agenten in uniform een bus instappen. Zodra die weg zijn, maken de jongeren er echter weer een potje van. De overlast op de buslijn is sinds de controles verminderd. De leden van het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer gaan in de toekomst dan ook op andere bussen in burger meerijden.

Bureau Halt
Bij de controles hield de politie negentien kinderen aan wegens vernieling of belediging. Agenten haalden de relschoppers uit de bus en leverden hen af bij hun ouders. De amokmakers kregen een boete of moesten zich melden bij Bureau Halt.

Jongerenwerk
In Ede en Rotterdam worden jongerenwerkers ingezet op bus- en tramlijnen tegen overlastgevende jeugd. Critici beweren dat jongerenwerkers eerder de rook wegblazen dan de brand blussen. Ralph du Long van Stamm CMO Drenthe zei begin deze maand tegen Zorg + Welzijn dat jongerenwerkers deze overlastgevers in de bus niet bereiken en bovendien niet het gezag van een ordebewaker hebben.

Lees ook: ‘Jongerenwerker niet juiste persoon tegen agressie in tram’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Zorg + Welzijn/ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.