Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amsterdam wil vrouwen uit isolement halen

Amsterdam gaat zich inspannen om zogenoemde verborgen vrouwen uit hun isolement te halen. Dit zijn vrouwen uit traditionele niet-westerse culturen die door hun partner en (schoon-)familie worden gedwongen om in een isolement te leven. Zij zijn vaak het slachtoffer van bijvoorbeeld mishandeling, intimidatie en dwangarbeid, aldus de gemeente woensdag.
Amsterdam wil vrouwen uit isolement halen

Het betreft volgens het gemeentebestuur ‘een ernstig maatschappelijk probleem’. Het gaat in de hoofdstad naar schatting om enkele honderden vrouwen. De gemeente wil de verborgen vrouwen opsporen en benaderen.

Taboe
De aanpak van de verborgen vrouwen is een van de twee zogeheten taboe-onderwerpen waar de gemeente dit en volgend jaar 250.000 euro voor uittrekt. Ook wil Amsterdam de omstandigheden verbeteren van de groep licht verstandelijk gehandicapten.

Veelplegers
In de stad komt een grote groep kinderen en jongeren in ernstige problemen door lager intellectueel functioneren (IQ tussen 50 en 85) en beperkte sociale redzaamheid. Het gaat om zo’n 31.000 kinderen en jongeren. Het vermoeden bestaat dat zich relatief veel licht verstandelijk gehandicapten bevinden in de top 600, een groep van zeshonderd veelal jonge veelplegers in Amsterdam. Het stadsbestuur wil eind dit jaar een goed inzicht hebben in wat er verbeterd kan worden voor deze groep.

Taboe-onderwerpen zijn volgens de gemeente onderwerpen waarover mensen uit schaamte of onderdrukking niet praten en daardoor niet de zorg of hulp krijgen die ze nodig hebben.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Is u al bekend dat dit project sinds 2008 wordt uitgevoerd in stadsdeel Nieuw West en sinds 2009 in stadsdeel De Baarsjes door welzijnsinstelling Impuls? Wij hebben al veel vrouwen uit isolement kunnen halen. WIj zijn graag bereid om onze expertise ook verder in Amsterdam in te zetten.

  2. Lees alle reacties
  3. Goed initiatief! In Rotterdam is er sinds 2007 een project uitgevoerd om het sociaal isolement van vrouwen te doorbreken, een gezamenlijk initiatief van de GGD Rotterdam-Rijnmond en SPIOR. We zijn graag bereid onze ervaringen en expertise te delen met de collega’s in Amsterdam!
    Marianne Vorthoren, SPIOR

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.