Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse daklozen bieden luisterend oor

‘Angst is geen oplossing. Uiteindelijk gaat iedereen toch dood.’ Het is de ultieme tip van dakloze Yousef waarmee hij Dick via een Skypeverbinding een hart onder de riem wil steken. Dick durft niet met de trein omdat hij bang is voor een treinongeluk en belt daarom woensdag met de zogenoemde Opbeurbalie. Iedereen met klein leed, van een gebroken hart tot een overleden kat, kan deze week terecht bij een team Amsterdamse daklozen dat een luisterend oor biedt.
Amsterdamse daklozen bieden luisterend oor
Foto: ANP

De balie waar je kan worden opgevrolijkt werd woensdag geopend op de jaarlijkse de Amsterdamse Daklozendag. In een geïmproviseerd loket, gemaakt van een houten tuintafel met daarboven een gekleurde slinger waar Opbeurbalie op staat, zit de immer optimistische Yousef klaar om de eerste verloren ziel te voorzien van passend advies. ‘Open je hart en heb geen angst’, besluit de goedlachse dakloze zijn opbeurgesprek.

Ervaring

Advies komt voort uit het hart en niet uit het verstand, is dan ook Yousefs devies. ‘In de 25 jaar dat ik dakloos ben, ben ik niet anders gewend dan mensen te ondersteunen met de ervaring die ik op straat heb opgedaan.’ Dat de eerste adviesvrager Dick eigenlijk journalist is en het internetgesprek in scène is gezet, doet Yousef niets. ‘Ik hoop dat ik toch een inspiratie voor hem kan zijn en dat hij nadenkt over wat hij het beste kan doen.’

Optimistisch

En dat is precies het idee achter het initiatief van straatpastor Luc Tanja van de Protestantse Diaconie Amsterdam. ‘Mensen staan er vaak niet bij stil dat ze ook met een dakloze kunnen praten, terwijl mensen die op straat leven juist heel optimistisch zijn. Het idee is ook vooral dat men hierover gaat nadenken, nog niet eens dat ze ook meteen gebruik maken van de balie.’

 

Stunt

Peter, die het sinds 2 jaar op straat moet zien te rooien, vindt het echter allemaal één grote publiciteitsstunt. ‘Het is een leuk initiatief hoor, als het maar recht uit het hart komt. En dat is het niet op deze manier.’ Iedereen met kleine problemen kan nog tot en met 12 juni terecht bij de Opbeurbalie. Aan het gesprek hangt wel een prijskaartje: voor 3 euro kan een tegoedbon voor een gesprek van 10 minuten worden gekocht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.