Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Allochtone mantelzorgers vaak overbelast

Voor meer dan de helft van de allochtone mantelzorgers is de zorg te zwaar of ze zijn overbelast. Dat blijkt uit onderzoek van FORUM, Instituut voor Multiculurele Ontwikkeling.
Allochtone mantelzorgers vaak overbelast

Het gemiddeld aantal uren mantelzorg onder allochtonen is 44 uur per week. 18 Procent is zelfs 24 uur per dag met mantelzorg bezig. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Zorgt u ook voor iemand?’, dat FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, onder 300 allochtone mantelzorgers heeft gedaan. Juist veel jonge allochtonen blijken relatief veel te mantelzorgen: een derde van hen begint er al vóór zijn of haar 18de mee.

Zes steden
Voor het onderzoek zijn ruim 300 Chinese, Marokkaanse, Molukse, Surinaamse en Turkse mantelzorgers in zes steden geënquêteerd. Ook werden interviews gehouden met gemeenteambtenaren en beroepswerkers in de zorg.

Voorzieningen
Uit de enquête komt ook dat de helft van de allochtone mantelzorgers vindt het moeilijk hulp te vragen aan familie of vrienden. Een derde van hen weet dat er voorzieningen voor zijn, maar slechts tien procent maakt er gebruik van. Het meeste gebruik wordt gemaakt van het persoonsgebonden budget (pgb) en van het zorgkantoor.

Het onderzoek is aangeboden aan staatssecretaris Veldhuyzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Download het onderzoek hier

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Forum/Foto:ANP/Robin Utrecht

1 REACTIE

  1. Omdat de familiebanden over het algemeen vaster/sterker zijn in allochtone families, zal men eerder geneigd zijn om de mantelzorg op zich te nemen: sterker nog, uit ervaring weet ik dat de dochters vaak verplicht worden om de zorg voor haar ouders op zich te nemen. De zoons zijn om te werken, niet voor huishouden o.i.d. Als het toch voor mocht komen, dat – een van de -ouders opgenomen moet worden in een verpleeghuis, dan wordt daar toch wel vaak door de mannelijke familieleden commentaar op geleverd. Zou dat de reden zijn dat er overbelaste mantelzorgers zijn? Of is de PGB aantrekkelijk, er wordt namelijk niet getoetst wie of wat er betaald , cq ontvangen wordt aan PGB: Uit een eerder algemeen onderzoek is gebleken dat de PGB zeer fraudegevoelig is. Neemt niet weg, dat als je als mantelzorger overbelast raakt, allochtoon of niet, zelf het “slachtoffer” gaat worden, ziek wordt dus. Wie denkt er anders over??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.