Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alleen volledige bijstand als je Nederlands spreekt

Alleen wanneer je ‘basaal’ Nederlands spreekt, krijg je vanaf volgend jaar nog de volledige bijstand. Dat staat in het wetsvoorstel van Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Het gaat dan om eenvoudige gesprekken over alledaagse onderwerpen. Doe je dit niet, dan word je gekort.
Alleen volledige bijstand als je Nederlands spreekt
Foto: ANP XTRA

Wanneer je bijstand aanvraagt en weigert de Nederlandse taal te leren, wordt je met 20 procent gekort op je uitkering. Heb je na een half jaar nog geen vorderingen gemaakt, dan wordt de uitkering met 40 procent gekort. Na een jaar zonder aantoonbare inspanningen om de taal te leren, raak je de uitkering helemaal kwijt.

Strengere regels

Klijnsma heeft haar wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gestuurd. Haar plan was al aangekondigd in het regeerakkoord. Volgens de nieuwe, strengere regels moeten bijstandsgerechtigden straks iets terugdoen voor de uitkering die ze krijgen. Maar ze mogen daarbij zelf een voorkeur aangeven. Die tegenprestatie mag ook mantelzorg zijn, liet Klijnsma eerder al weten.

Mensen in de bijstand korten op hun uitkering wanneer ze ‘onaangepast gedrag’ vertonen, een tegenprestatie verplichten en meer van dit soort overheidsprikkels om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen, maakt de situatie alleen maar erger. Dat zegt Eldar Shafir, psycholoog aan de prestigieuze Universiteit van Princeton. Lees hier  ‘Op eigen kracht uit armoede lukt niet’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.