Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord cao-GGZ belooft 9 procent loonstijging en meer

Vakbonden en werkgeversorganisatie de Nederlandse ggz hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao-GGZ over drie jaar. De loonstijging bedraagt in drie jaar 7 tot 9 procent. Daarnaast wordt er gewerkt aan verbetering van bereikbaarheidsdienst en overwerkregeling. Er komt een “balansbudget” van 500 euro voor alle medewerkers in de ggz.
Cao Welzijn sociaal werk
Cao Welzijn sociaal werk

Dat zijn enkele afspraken voor de nieuwe cao-GGZ, die na de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisatie op 20 december zijn bereikt. Afhankelijk van de functie en of iemand onregelmatige diensten draait, krijgen werknemers in een periode van 3 jaar 7 tot 9 % salarisverhoging. Dit komt neer op een structurele loonsverhoging van 2% per jaar. ‘In dit akkoord hebben we voor iedereen afspraken kunnen maken die voor een verbetering zorgen’ zegt Robert Barendse, onderhandelaar van vakbond FBZ. ‘Dat is belangrijk, want de werkdruk in de ggz is groot.’

Loonsverhoging

Het loongebouw wordt iets veranderd, waardoor enkele groepen in de middenschaal kunnen rekenen op een loonsverhoging. De onderste periodiek uit de schalen voor de middengroepen (FWG 35-65) wordt eruit gehaald en er komt aan het einde een periodiek bij. Dit komt omgerekend neer op 2% extra loon voor deze groepen. Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag verbeterd.

Duurzaam inzetbaar

Stappen zijn volgens de vakbonden gezet op het gebied van duurzame inzetbaarheid van werknemers. Wie tijdens de bereikbaarheidsdienst in de nacht meer dan twee uur arbeid heeft verricht, heeft recht op ten minste acht uur onafgebroken rust. Die acht rusturen worden doorbetaald als arbeidsuren. Extra diensten worden beter beloond. Bij een oproep voor een verschoven dienst of een extra dienst binnen 48 uur krijgen werknemers naast het uurloon een vergoeding op basis van de regeling overwerk. Nu is dat nog binnen 24 uur.

Balansbudget

Nieuw in de cao-GGZ is het balansbudget: alle werknemers ontvangen 500 euro per jaar. Werknemers kunnen zelf kiezen of ze dit budget gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, extra vrije dagen of dat ze het bedrag laten uitbetalen. Parttimers ontvangen dit bedrag naar rato. Voor oudere werknemers is een generatieregeling afgesproken. Vier jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen werknemers minder uren gaan werken. Als er maatwerkafspraken worden gemaakt in het kader van duurzame inzetbaarheid, kan de regeling voor vervroegd uittreden (RVU) worden ingezet.

De cao kent een looptijd van 1 december 2021 tot en met 31 december 2024.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.