Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afkickkliniek voor verstandelijk beperkten

De Brabantse verslavingsinstelling Novadic-Kentron gaat een opnameafdeling reserveren en inrichten voor licht verstandelijk gehandicapte cliënten en een speciale afkickmethode voor deze doelgroep ontwikkelen. Aanleiding is het stijgende aantal verstandelijk beperkten dat door alcohol- of drugsmisbruik in de problemen komt. De aanpak is uniek in Nederland, zegt de instelling.
Afkickkliniek voor verstandelijk beperkten

De Brabantse verslavingszorg constateert dat sinds twee jaar steeds meer verstandelijk gehandicapten zich met verslavingsproblemen melden. Ook onder de bestaande clientèle bleek het aantal verslaafden met een gebrekkige ontwikkeling groter dan gedacht. Aantallen kan Novadic-Kentron nog niet noemen.

Dealers
Mensen met een verstandelijke beperking blijven steeds vaker buiten de muren van instellingen. Ze krijgen meer vrijheid maar hebben vaak moeite om grenzen te stellen en zijn eenvoudig te beïnvloeden door dealers, verklaart Directeur Roel Hermanides.

Tekens

Samen met de Gelderse verslavingsinstelling Tactus werkt Novadic-Kentron aan een speciale afkickmethode. De meest gebruikte cognitieve gedragstherapie werkt niet voor verstandelijk gehandicapten, aldus de deskundigen. De training moet simpeler eenvoudiger: in plaats van tekst werken behandelaars bijvoorbeeld met tekens. De ontwikkeling van de methode duurt minimaal een half jaar. De speciale kliniek komt waarschijnlijk in Breda.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Rick Nederstigt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.