Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Actieplan om eenzaamheid aan te pakken

Staatssecretaris Martin van Rijn stelt 900.000 euro beschikbaar, bovenop de bestaande subsidie, om eenzaamheid aan te pakken. Er is een actieplan om bestaande initiatieven tegen eenzaamheid te inventariseren en de kennis over dit thema goed toegankelijk te maken voor gemeenten.
In Rotterdam-Delfshaven lag een bejaarde vrouw tien jaar onopgemerkt dood in huis. Dat zorgde voor grote verontwaardiging in Nederland.
In Rotterdam-Delfshaven lag een bejaarde vrouw tien jaar onopgemerkt dood in huis. Dat zorgde voor grote verontwaardiging in Nederland. - Foto: ANP

De Coalitie Erbij gaat inventariseren welke werkende initiatieven er al bestaan om eenzaamheid tegen te gaan. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband onder meer het Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Resto VanHarte, Sensoor, Vereniging Humanitas, en de Zonnebloem.

Lokaal

Vervolgens wordt gekeken wat er nodig is om alle gemeenten goed gebruik te laten maken van die bestaande kennis en ervaring. Zo moet eenzaamheid lokaal beter aangepakt worden. Het is belangrijk om niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar voort te bouwen op wat er al is, zo stelt de staatssecretaris.

In Rotterdam-Delfshaven lag een bejaarde vrouw tien jaar onopgemerkt dood in huis. Dat zorgde voor grote verontwaardiging in Nederland. Hoe hebben wij het als mensheid zover laten komen? Hoeveel eenzamen kent Nederland? Hoe haalbaar is het om in een grote stad meer naar elkaar om te zien? Lees hier meer >>

Eenzaamheid

Lokale GGD-monitoren laten zien dat 38% van de Nederlanders te maken heeft met eenzaamheidsgevoelens. Bij 30% gaat het om zogenaamde matige eenzaamheid. Dat is vaak tijdelijk of incidenteel. Bij 8% gaat het om ernstige aanhoudende eenzaamheid.

Sociaal netwerk

Bij eenzaamheidsgevoelens kan het gaan om sociale eenzaamheid. Dan is het sociale netwerk kleiner dan gewenst. Het kan ook gaan om emotionele eenzaamheid. Dan zijn er wel contacten, maar de kwaliteit ervan schiet tekort. Eenzaamheid komt voor bij mensen van alle leeftijden.

Problemen

Eenzaamheid heeft veel maatschappelijke gevolgen. Zo belemmert het mensen om mee te doen aan de maatschappij, vergroot het de kans op psychosociale problemen, maar ook lichamelijke klachten. Wie zich ernstig eenzaam voelt is geneigd slechter voor zichzelf te zorgen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.