Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Actiegroep verbergt kinderen voor jeugdzorg’

De Overijsselse krant de Stentor is een illegale actiegroep op het spoor gekomen die kinderen uit handen van jeugdzorg houdt. Deze groep zou kinderen laten onderduiken op geheime adressen en desnoods in het buitenland, aldus de krant.
‘Actiegroep verbergt kinderen voor jeugdzorg’
Foto: ANP XTRA

De krant zegt dat ze de groep op het spoor zijn gekomen tijdens onderzoek naar de verdwijning van de 10-jarige Sylvano uit Sneek. De jongen staat onder toezicht van Jeugdzorg en verdween in juni van dit jaar. Hij zou zijn meegenomen door zijn moeder en haar vriend, maar was na drie dagen weer terecht. Sinds vorige week zou de jongen weer verdwenen zijn.

Actiegroep

De krant heeft naar eigen zeggen leden van een actiegroep ontmoet, die zeggen dat ze  kinderen onderbrengen op geheime adressen om ze zo uit handen te houden van Jeugdzorg. De kinderen verblijven soms niet meer dan een paar dagen op een adres. De groep zou al ruim een jaar actief zijn en bestaan uit ongeveer 20 mensen. Hun motieven zijn hun eigen negatieve ervaringen met Jeugdzorg. De leden hebben aan de krant verteld dat ze de afgelopen tijd zes kinderen hebben opgevangen.

Drie kwart van de jeugdzorgorganisaties heeft nog steeds geen afspraken met gemeenten over voortzetting van de zorg voor kinderen na 1 januari 2015. De transitiecommissie Stelselherziening Jeugd luidt de noodklok: ‘In de komende weken moet er topoverleg zijn over oplossingen voor de jeugdzorg.’ Lees hier meer >>

Politie

Jeugdzorg Nederland vindt het moeilijk in te schatten hoe groot dit probleem is. Als er al een illegale actiegroep bestaat, want dat is wat de politie moet uitzoeken, vertelt een woordvoerder. ‘Jeugdzorg Nederland heeft zelf geen opsporingsteam.’

Georganiseerd

‘Het zal best vaker gebeuren dat ouders of familie een kind verborgen willen houden voor Jeugdzorg, maar dat dit op georganiseerd niveau zou plaats vinden, is voor ons nieuw’, vervolgt de woordvoerder. ‘We weten nog niet zeker of er echt wel een actiegroep bestaat, dus het is lastig om hier nu actie op te ondernemen. De zaak Sylvano is gemeld bij de politie in Friesland en zij gaan uitzoeken wat hier is gebeurd, dat wachten we eerst af.’

De politie spreekt van een ernstige zaak. Mensen die betrokken zijn bij de verdwijning van Sylvano riskeren 9 jaar celstraf.

2 REACTIES

  1. Mijn man en ik zijn zelf crisispleegouders voor kindjes in een moeilijke situatie. Wij kunnen beamen dat er binnen jeugdzorg zaken gebeuren en beslissingen worden genomen die absoluut schadelijk zijn voor het kind. Het gaat hier niet meer om zorg voor de jeugd maar om een rigide behoefte aan macht. Deze instantie doet al lang niet meer waarvoor ze bedoelt is. Als je open en kritisch bent betreffende hun beleid dan ben je lastig en proberen ze je af te serveren. Er is sprake van een enorme starheid en machtswellust. Wij weigeren echter te stoppen met de opvang van kinderen ondanks alle tegenwerking omdat we de kinderen willen helpen.
    P en J

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.