Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aboutaleb perkt gemeentevrijheid bijstandsmoeders in

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) wil de vrijheid van gemeenten beperken om alleenstaande ouders van jonge kinderen vrijstelling te geven van de sollicitatieplicht. Het gaat om ouders die in de bijstand zitten en door een lage opleiding nauwelijks kans op werk hebben. Dat zei de PvdA-bewindsman woensdag in de Tweede Kamer.
Aboutaleb perkt gemeentevrijheid bijstandsmoeders in

Aboutaleb reageerde op kritiek van de oppositiepartijen VVD, PVV, GroenLinks en D66 op het kabinetsplan de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar te schrappen als deze ouders een scholingsplicht aanvaarden. Volgens de staatssecretaris worden ‘de teugels juist aangehaald’, zodat gemeenten niet meer zonder tegenprestatie een vrijstelling van de sollicitatieplicht kunnen verlenen.

Ontheffing
VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï vreest echter dat ‘bijstandsmoeders over één kam worden geschoren’ en massaal een ontheffing van de sollicitatieplicht krijgen, terwijl gemeenten daarover nu zelf kunnen beslissen. Volgens de VVD’er wordt nu maar 17 procent van de alleenstaande ouders in de bijstand, veelal moeders, ontheven van de sollicitatieplicht.Volgens Ineke van Gent van GroenLinks komt Aboutaleb met ‘arrangementen voor het aanrecht’. Volgens haar hebben bijstandsmoeders juist behoefte aan hulp bij het combineren van arbeid en zorg, zoals kinderopvang.

Opgejaagd
Regeringspartij ChristenUnie is met oppositiepartijen SP en SGP juist weer bang dat de vrije keuze voor de zorg van kinderen onder druk komt te staan, doordat ouders de arbeidsmarkt opgejaagd worden. Daarbij wezen zij bijvoorbeeld op het plan voortaan nog maximaal zes jaar ontheffing van de sollicitatieplicht te geven op grond van zorgtaken in het gezin.

De SP en GroenLinks kregen nog steun van regeringspartij PvdA om de alleenstaande ouders meer recht op scholing te geven. De linkse partijen vinden alleen een opeisbaar recht op scholing als je opleiding lager is dan mbo 2-niveau te mager. Volgens Karabulut kunnen mensen daarmee alleen laaggeschoolde ‘pulpbaantjes’ krijgen.

Hoger niveau
Volgens Aboutaleb is mbo 2-niveau de minimale startkwalificatie die nodig is om een kans te maken op de arbeidsmarkt. Zodra je eenmaal een baan hebt, kun je volgens hem makkelijker doorgroeien. Maar hij gaat ervan uit dat gemeenten ook scholing op een hoger niveau zullen aanbieden als dat nodig is. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.