Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal verzoeken om euthanasie stabiel

Huisartsen verlenen niet vaker euthanasie, maar het wordt wel vaker gemeld en besproken met de patiënt. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde inventarisatie van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Aantal verzoeken om euthanasie stabiel

Tien jaar geleden is de euthanasiewet in Nederland aangenomen. Die maakt het mogelijk voor een huisarts om het leven van een patiënt te beëindigen op zijn of haar nadrukkelijke verzoek. Het aantal meldingen van huisartsen is sinds die tijd iets toegenomen, maar het is niet vaker verleend. Er is dus geen ‘euthanasiehype’ ontstaan, constateert het Nivel. ‘Het wordt vaker als optie besproken. Dat komt de kwaliteit en transparantie ten goede’, aldus Nivel-onderzoeker Gé Donker.

Pijn
Het Nivel registreert het aantal euthanasieverzoeken bij huisartsen sinds 1977. In de jaren ’70 was pijn de belangrijkste reden voor een euthanasieverzoek. Tegenwoordig geeft een op de vijf mensen pijn als reden. Verlies van waardigheid en zingeving zijn tegenwoordig de belangrijkste redenen voor het verzoek.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.