Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aangifte tegen beheerders Drentse zorghoeve

Zestien ouders van gehandicapte bewoners van de Zorghoeve Diogenes in De Groeve (Drenthe) doen tegen de beheerders aangifte van intimidatie, bedreiging en financiële malversaties. Dat heeft Sven Romkes van Zorgbelang Drenthe woensdag bekendgemaakt.
Aangifte tegen beheerders Drentse zorghoeve

Dinsdag zijn de ouders bij Zorgbelang bijeengekomen, samen met een inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectiedienst heeft in september een vernietigend rapport over de zorginstelling in De Groeve opgesteld. De ouders eisen het onmiddellijke vertrek van het beheerdersechtpaar van de Zorghoeve.

Gekwetst
In maart trokken enkele ouders bij Zorgbelang Drenthe aan de bel. Ze klaagden erover dat hun zoon of dochter, broer of zus lichamelijk werd gekwetst en psychisch mishandeld. Zonder overleg zouden de bewoners zware medicijnen krijgen. De leiding ontkende de aanklachten.

Koude douche
De inspectie voor de gezondheidszorg bracht in september een bezoek aan de instelling. In het rapport werd de beheerders onder meer opgedragen onmiddellijk te stoppen met het opleggen van grove sancties als het onder de koude douche zetten en opsluitingen. Ook moest de Zorghoeve een ervaren gedragsdeskundige inhuren.

Achtergehouden informatie
Omdat de klachten bleven aanhouden, bracht de inspectie dinsdagochtend en -avond opnieuw een onverwacht bezoek. ‘De bewoners werden nog steeds geïntimideerd en informatie werd achtergehouden’, aldus Romkes.

PGB in eigen zak
Ook rezen vermoedens dat de beheerders jarenlang delen van persoonsgebonden budgetten en Wajong-uitkeringen in hun eigen zak hebben gestoken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.