Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aangifte op nummer lijkt aanstaande

Mensen die bij de uitoefening van een publieke taak worden bedreigd of mishandeld, kunnen in de toekomst waarschijnlijk aangifte op nummer doen. Dat nummer is dan niet herleidbaar naar hun naam, behalve door politie en justitie. Die gaan die nummers vermoedelijk ook uitgeven.
Aangifte op nummer lijkt aanstaande

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft het Openbaar Ministerie recent gevraagd een plan uit te werken, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. In september hoopt de bewindsman ermee naar het parlement te kunnen.

Anoniem
De minister wil twijfels bij mensen die aangifte doen, zoveel mogelijk wegnemen. Anoniem aangifte doen is in speciale gevallen al wel mogelijk. Aangifte doen vanaf het adres van de werkgever ook. Er staat ook een systeem op stapel waardoor aangevers straks zelf kunnen volgen wat er met hun aangifte gebeurt.

Eerlijk proces
Eerder klaagde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dat het Openbaar Ministerie te weinig medewerking verleende aan het anoniem aangifte doen. Veel parketten zouden niet meewerken aan beschermde aangifte omdat ze bang zijn dat dit eerlijk proces in de weg staat. De dader heeft het recht om zich goed te kunnen verdedigen en mag daarom ook weten wie aangifte doet, aldus de Officieren van Justitie Ook zou het veel extra tijd kosten om slachtoffers anoniem te houden tijdens het proces. 

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Het proces naar het plan wat nu uitgewerkt gaat worden, is begonnen met de angst van het slachtoffer voor de dader. Beter gezegd met het dreigen van de dader richting slachtoffer. Als het slachtoffer daar niet tegen bestand is, wie neemt het dan voor hem/haar op? Collega’s? Managers? Directie? Hulpverleners? Overheid? Nee, dan maken we een plan voor anonieme aangifte.
    Dat we daarmee de angst meer voet geven, lijkt uit beeld te raken. Soms moeten we niet meer regels invoeren, maar terug naar het begin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.