Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Kind vaker op straat of in opvang

Het Leger des Heils vreest dat de bezuinigingen ervoor zorgen dat meer gezinnen met kinderen in de maatschappelijke opvang of op straat terechtkomen. De eerste tekenen daarvan zijn nu al zichtbaar, aldus luitenant-kolonel Ine Voorham, directeur van Stichting Welzijns- en Gezondheidszorg bij het Leger.
Kind vaker op straat of in opvang

De afgelopen jaren nam het aantal kinderen in de maatschappelijke opvang juist af. Vorig jaar kwamen 507 kinderen (ongeveer 338 gezinnen) in de maatschappelijke opvang van het Leger des Heils terecht. Totaal 1060 kinderen (ongeveer 707 gezinnen) werden geholpen via ambulante woonbegeleiding, zo meldt het Nederlands Dagblad.

Schulden
Het Leger des Heils, verantwoordelijk voor 25 procent van de maatschappelijke opvang in Nederland, ziet dat er al bezuinigd wordt op deze preventieve zorg doordat deze niet meer bekostigd wordt vanuit de AWBZ, maar vanuit de Wmo. ‘Er wordt gekort op het aantal uren en op de duur van de hulpverlening. Intensieve begeleiding is juist bepalend voor het succes. Het gaat om gezinnen met complexe problemen, zoals schulden, opvoedproblemen, psychische problemen of verslaving. Ze hebben vaak al meer hulpinstanties over de vloer gehad.’

Gevolgen
Voorham vindt dat koste wat kost moet worden voorkomen dat kinderen in de maatschappelijke opvang terechtkomen, of nog erger, op straat. 'De gevolgen daarvan dragen de kinderen de rest van hun leven mee. Ook willen we voorkomen dat gezinnen uit elkaar vallen.'

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Nederlands Dagblad, foto: stock.xchng

122074

Of registreer je om te kunnen reageren.