Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: 1,1 miljard extra nodig voor zorg en onderwijs

De komende kabinetsperiode is voor publieke diensten, zoals onderwijs, zorg en veiligheid, naar verwachting 1,1 miljard euro per jaar meer nodig dan verwacht door toegenomen gebruik. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
SCP: 1

In de verzorging en verpleging neemt de vraag vooral toe door de vergrijzing. Maar ook het beroep op kinderopvang en jeugdzorg stijgt. Verder is in het onderwijs extra geld nodig, ongeveer een half miljard euro, omdat in meerjarenramingen onvoldoende rekening gehouden zou zijn met een toenemend aantal leerlingen en studenten. In 2015 moet het aantal leerlingen dat met een reken- of leesachterstand naar het voortgezet onderwijs gaat, gehalveerd zijn.

Analyse
Het SCP heeft een analyse gemaakt van de ontwikkeling van de publieke dienstverlening. De extra kosten voor publieke diensten die het planbureau verwacht, bedragen ongeveer 1 procent van de nu begrote uitgaven in 2014. Dat staat in de donderdag verschenen SCP publicatie ’Publieke dienstverlening in perspectief. SCP-memorandum voor de kabinetsformatie 2010’.

Bergafwaarts
De lage inkomens profiteren het meest van de publieke diensten. Ten opzichte van andere Europeanen zijn Nederlanders volgens het SCP ‘bijzonder tevreden’ met hun eigen leven. ‘Dat neemt niet weg dat veel Nederlanders toch het gevoel hebben dat het met de samenleving bergafwaarts gaat’, aldus het planbureau. Belangrijkste aandachtspunten in de komende tijd volgens burgers: de aanpak van criminaliteit, immigratie en integratie, economie, inkomen en de zorg.

Onrechtvaardig
Burgers zijn volgens het SCP ‘niet overtuigd van de noodzaak van ingrijpende bezuinigingen op de verzorgingsstaat’. Ook vrezen ze ‘onrechtvaardige verdelingseffecten’ door maatregelen die op stapel staan om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Burgers willen meer uitgeven aan de gezondheidszorg en het onderwijs.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Trouw/SCP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.