Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In week 9 van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over de haperende vroegsignalering van burgers met schulden, mogelijke bezuinigingen in de gehandicaptensector en speciaal voor mensen met dementie: het Huis van Herinnering.
Foto: Pixabay

1. Vroegsignalering moet beter

Gemeenten moeten meer doen om burgers met dreigende schulden te bereiken. Er zijn te grote verschillen in de moeite die gestoken wordt om burgers met financiële problemen te bereiken. De ene gemeente stuurt alleen een brief. Terwijl een andere gemeente in een vergelijkbare situatie iemand aanschrijft, belt én op huisbezoek gaat. Dit constateert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’, over vroegsignalering van schulden door gemeenten. Hij ontvangt regelmatig klachten en signalen van burgers over de toegang en kwaliteit van de gemeentelijke schuldhulpverlening. De ombudsman roept op met name te investeren in persoonlijk contact.

Lees ook dit premium stuk over een lastig dilemma: mag je je bemoeien met de uitgaven van een cliënt?

2. Inspectie uit zorgen over gesloten jeugdzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is bezorgd over de om- en afbouw van de gesloten jeugdzorg. De JeugdzorgPlus-locaties worden versneld afgebouwd, omdat landelijk besloten is dat deze vorm van jeugdzorg anders moet. Alle instellingen voor gesloten jeugdhulp moeten in 2025 kleinschalig werken. Het uiteindelijke doel is nul gesloten plaatsingen in 2030. De inspectie zegt dat de uitstroom stokt omdat er te weinig alternatieven zijn. Ook is er onvoldoende passende hulp en kampen veel instellingen financiële problemen. Wel lukt het steeds beter om binnen de gesloten jeugdzorg geweld te voorkomen. Jeugdzorg Nederland reageert hier op de bevindingen van de IGJ.

3. Mentale problemen door gehoorverlies

De impact van gehoorverlies op het welzijn van ruim 1,5 miljoen Nederlanders is groot. 1 op de 3 ervaart fade-out: mentale problemen waarbij zij sociaal steeds verder naar de achtergrond raken. De focus bij gehoorverlies ligt vaak op het oplossen van het fysieke probleem. Het mentale aspect van gehoorverlies wordt vaak nog onderbelicht of genegeerd. Terwijl de gevolgen voor het mentale welzijn enorm zijn, blijkt uit onderzoek van Stop Fade Out. Jongeren (18-24 jaar) ervaren een stuk vaker (59 procent) fade-out dan mensen van 45 jaar en ouder (23-30 procent).

Blijf op de hoogte van je vak met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

4. Bezuinigingen in de gehandicaptensector?

FNV Zorg & Welzijn slaat alarm. Zij ziet voortekenen van nieuwe bezuinigingen in de gehandicaptensector. Aanleiding is een enquête die door bijna 3.000 professionals is ingevuld. Zo constateren zij dat in hun sector sprake is van een vacaturestop, minder uren ingeroosterd worden, cliënten die alleen nog maar de basiszorg ontvangen en een toename van de werkdruk. Saida Youssef, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn vindt het onbegrijpelijk dat in tijden van personeelskrapte professionals niet voor al hun volledige contracturen ingeroosterd worden. ‘Bovendien worden de uren ook vaak versnipperd ingeroosterd. Daarmee komt de werk-privébalans ook nog meer onder druk.’

5. Huis van Herinnering

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt in het najaar met een speciale voorziening voor ouderen met dementie, het Huis van Herinnering. Het idee is om de bezoekers onder te dompelen in de jaren zestig en hen te stimuleren om herinneringen op te halen uit die tijd en daar over te vertellen. Het programma moet voor verbinding zorgen. ‘De ouderen voelen zich in deze omgeving veilig, beter begrepen en kunnen (weer) contact maken. De naasten en begeleiders leren de persoon met dementie hierdoor beter kennen.’ Lees hier meer over op Skipr.

6. Noodfonds Energie weer open

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opnieuw heropend. Huishoudens met een laag inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum en een hoge energierekening van 8 procent of meer van het bruto-inkomen, maken kans op 6 maanden steun vanuit het Noodfonds. Hiermee kan hun energierekening worden verlaagd. De steun van het noodfonds wordt verrekend via uw energieleverancier. Die brengt 6 maanden lang het bedrag in mindering op de rekening. Sociaal werkers kunnen cliënten mogelijk wijzen op de situatiecheck. Door dit in te vullen, kunnen mensen er snel achter komen of zij eventueel in aanmerking komen voor extra steun. Eerder deze maand stopte minister voor Armoedebeleid Carola Schouten 24 miljoen euro extra in de regeling om meer mensen te kunnen helpen.

Veel mensen met een hoge energierekening wonen in slecht geïsoleerde woningen. In Amsterdam gaan een sociaal werker en een servicemonteur van een woningbouwcorporatie samen langs de deuren in wijken met kwetsbare bewoners. Lees in dit premium artikel wat dat allemaal oplevert. Nog geen abonnee? Meld je hier aan voor een gratis proefabonnement voor een week.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.