Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal klachten over discriminatie neemt flink toe

Het aantal klachten over discriminatie is vorig jaar fors gestegen. Ten opzichte van 2008 nam het aantal meldingen bij antidiscriminatiebureaus en meldpunten met 1123 toe tot 5931. Dat meldde donderdag de organisatie Art.1 in haar jaarlijkse kerncijfers.
Aantal klachten over discriminatie neemt flink toe

Volgens Art.1 is de stijging vooral toe te schrijven aan de publiekscampagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het melden van discriminatie te bevorderen.
De meeste meldingen gaan over discriminatie op grond van ras (2361) en leeftijd (797). Het aantal klachten over discriminatie wegens seksuele geaardheid steeg van 236 naar 337. Ook discriminatie met betrekking tot een handicap, een chronische ziekte en uiterlijk nam toe.

Buurten
De mensen die de klachten indienen, hebben vaak te maken met een afwijzing na een sollicitatie. In 2012 gevallen betrof het discriminatie op de arbeidsmarkt. Verder ervaren de klagers discriminatie in buurten en wijken en bij dienstverlenende bedrijven.

Topje van de ijsberg
Volgens Art.1, dat zich inzet voor de bestrijding en voorkomen van discriminatie, zijn de geregistreerde klachten slechts het topje van de ijsberg. ‘Lang niet iedereen die wordt geconfronteerd met discriminatie dient een klacht in bij een antidiscriminatiebureau. Mensen willen bijvoorbeeld hun negatieve ervaring het liefst meteen vergeten, hebben het idee dat melden niet helpt of zijn niet op de hoogte van de meldingsmogelijkheden’, aldus de in Rotterdam gevestigde organisatie.

Campagne
Vorig jaar voerde het ministerie van Binnenlandse Zaken de landelijke campagne ‘Moet jij jezelf thuislaten als je naar buiten gaat?’ Art.1 werkte daaraan mee.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP, foto: Lex van Lieshout/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.