Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Winsten ouderenzorg naar recordhoogte'

De winsten in de ouderenzorg zijn volgens de FNV-bond Abvakabo tot recordhoogte gestegen in 2012. Miljoenen euro’s voor de zorg zijn door zorginstellingen op de bank geparkeerd, meldt de vakbond zaterdag. Actiz relativeert dit. Het vermogen zou vooral zitten in gebouwen en broodnodig risico-management.
'Winsten ouderenzorg naar recordhoogte'
Foto: ANP Photo

Volgens de cijfers van Abvakabo werd de grootste nettowinst geboekt door het zorgconcern Espria: 27 miljoen in 2012. Espria beschikt inmiddels over een eigen vermogen van 155 miljoen.

Eigen vermogen
Zorginstellingen hebben op dit moment een gemiddeld eigen vermogen van 28 procent, 6 procent meer dan een jaar eerder. Het totale eigen vermogen van verpleeghuis- en thuiszorg bedraagt volgens de cijfers van Abvakabo 3,7 miljard.

Topsalarissen
Abvakabo-bestuurster Lilian Marijnissen zegt dat door de bezuinigingen in de thuiszorg tienduizenden werknemers het afgelopen jaar een kwart van hun loon hebben moeten inleveren en dat er voor 50.000 medewerkers banenverlies dreigt. Anderzijds nemen de topsalarissen in de sector toe.

Vermogen in stenen
Aad Koster, directeur van Actiz relativeert de bewering van Abvakabo FNV in de Volksrant. 'Veel vermogen zit in stenen. De gebouwen zijn geld waard, maar daar kun je niet aankomen. En de risico's in de zorg zijn sterk toegenomen. Kijk naar de thuiszorg. Als een gemeente je van het ene op het andere jaar geen contract geeft, moet je wel een sociaal plan kunnen financieren.'

Bobo's
Ook de SP en de PvdA maken zich grote zorgen over de hoge werkpremies in de zorg voor topbestuurders. 'Elke keer is het weer raak. De ene bobo verdient 170.000 euro voor 7 weken werk, de ander graait 7 ton voor 8 maanden werk. Het maakt me niet uit hoe, maar dit moet afgelopen zijn. Overal wordt zorgpersoneel de laan uit gestuurd, maar aan de top gaat het gegraai door', aldus Renske Leijten van de SP

Om tafel
Er is inmiddels wetgeving die regelt dat bestuurders in de (semi)-publieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, maar er is 7 jaar de tijd om de salarissen onder die grens te brengen. Dat duurt Leijten veel te lang. 'Het kabinet moet aan tafel met de zorgsector om dit sneller voor elkaar te krijgen.'

Zorggeld
Ook Otwin van Dijk (PvdA) noemt de vertrekpremies in de zorg onacceptabel en ook hij wil dat ze worden aangepakt. 'Banen van zorgmedewerkers staan op het spel. Dan kan het niet zo zijn dat zorgbestuurders zichzelf rijkelijk laten belonen en er met zorggeld vandoor gaan.'

ANP

Eén reactie

  • J van stempvoort

    Krijgen zorgmedewerkers dan ook 7 jaar de tijd om wat ook maar te doen aan hun salaris.Nee jammer genoeg kunnen zorgmedewerkers soms op zeer korte termijn opstappen en of kunnen opnieuw in dienst maar dan voor een lager salaris.
    Schandelijk dat dit soort dingen gebeuren.Naar mijn inziens is dit een gevolg van fusies en grotere organisaties, waarin bestuurders wel erg goed voor zich zelf (kunnen) zorgen.Wat dan de gemeenschap weer geld kost.In 7 weken 170000euro binnenslepen (ik kan dat niet anders noemen)is niet te rijmen met de bezuinigingen in de zorg.Krijgen alle bestuurders boven de Balkenende-norm, die gaan stoppen nog een extraatje mee van een paar ton of misschien wel miljoenen.Weet dan,dat dit de gemeenschap veel geld kost zeker zo,n 25 miljoen.Hier kunnen ook veel zorgmedewerkers van betaald worden, lijkt me zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.