Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Staatssecretaris Veldhuijzen: aanvragen zorg kan makkelijker

Het aanvragen van AWBZ-zorg moet en kan simpeler. Om dat te bereiken zijn maatregelen in gang gezet. Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) woensdag tijdens het begrotingsdebat over de gezondheidszorg.
Staatssecretaris Veldhuijzen: aanvragen zorg kan makkelijker

Dinsdag noemde Tweede Kamerlid Sabine Uitslag (CDA) de manier waarop nu wordt beoordeeld of iemand in aanmerking komt voor AWBZ-zorg een 'bureaucratisch monster'. De beoordeling is in handen van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).

Gemeenten
Staatssecretaris Veldhuijzen Van Zanten (CDA) wil onder meer zorgaanbieders betrekken bij de beoordeling. Ook gemeenten moeten een steviger rol krijgen. Een streven op relatief korte termijn is dat de helft van de aanvragen bij het CIZ vereenvoudigd kan worden afgehandeld.

Oud gebouw
Veldhuijzen van Zanten, die als arts en bestuurder veel ervaring heeft in de gezondheidszorg, zei dat de AWBZ nog precies zo georganiseerd is als veertig jaar geleden. 'Het is het enige dat ik niet heb zien veranderen. Het is een oud gebouw dat stevig gereorganiseerd moet worden.'

65-plussers
De AWBZ betaalt de zorg voor ouderen, gehandicapten, psychiatrische patiënten die in een instelling wonen en chronisch zieken. Ouderen zijn de grootste groep klanten: 66 procent van de aanvragen hing vorig jaar samen met 65-plussers.

Nieuwe aanmeldingen
Het CIZ kreeg vorig jaar voor het eerst meer dan 1,1 miljoen aanvragen voor hulp. Uitslag zou graag zien dat het instituut voortaan alleen nieuwe aanmeldingen behandelt, ongeveer 20 procent van het totaal. Zogenoemde herhalingsaanvragen moeten worden afgehandeld door bijvoorbeeld huisartsen.

Afgezet been
Details over de plannen wil Veldhuijzen van Zanten pas begin volgend jaar geven in een zogenoemde visiebrief. De staatssecretaris liet al wel weten het eens te zijn met de CDA-fractie dat het onnodig is dat gehandicapten telkens een nieuwe zorgvraag moeten doen. 'Een afgezet been groeit niet aan.'

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/foto: Lex Van Lieshout/ANP

Foto

 • Staatssecretaris Veldhuijzen: aanvragen zorg kan makkelijker

122074

3 reacties

 • no-profile-image

  Rien Ros

  Gaan we weer terug naar de situatie waarbij regionaal(of gemeentelijk)wordt beoordeeld of iemand recht heeft op AWBZ-zorg?
  Dus veel dichter bij de "klant"?

 • no-profile-image

  mantelzorger

  Wat? Zorgaanbieders betrekken bij de beoordeling?
  Alleen mantelzorgers dan wel te verstaan!!!

 • no-profile-image

  joop

  HE HE !!! het kwartje begint te vallen ...


  nou nog het CAK naar de fiscus qua werkzaamheden sturen ,, doet de fiscus ook al met de zorgtoeslag qua systeem ...

Of registreer je om te kunnen reageren.