Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ben ik in Beeld’ erkend voor taalontwikkeling peuters

Het kinderdagverblijfprogramma 'Ben ik in Beeld' is erkend als effectieve jeugdinterventie. Het richt zich op het verbeteren van de taalvaardigheid van 2,5- tot 4-jarige kinderen.
'Ben ik in Beeld' erkend voor taalontwikkeling peuters

De Erkenningscommissie Interventies erkende afgelopen week het programma ‘Ben ik in Beeld’. De interventie is vooral gericht op peuters en kleuters uit achterstandsgroepen. Doel is een betere voorbereiding op de basisschool.

Peuterspeelzalen
Meer dan tachtig kinderdagverblijven in de regio Rotterdam werken met ‘Ben ik in Beeld’. Het programma is geschikt voor kinderdagverblijven, maar ook voor- en vroegschoolse voorzieningen zoals peuterspeelzalen. De interventie is ontwikkeld door Stichting de Meeuw. Het programma leert pedagogisch medewerkers initiatieven van kinderen op te merken, daarop te reageren en de taalontwikkeling te stimuleren.

Schoolloopbaan
‘Pedagogisch medewerkers leren met behulp van videobeelden gericht naar kinderen te kijken’, legt Caty Bulte uit, directeur van Stichting. ‘Ze leren ook te reflecteren op hun eigen vaardigheden. Het stimuleren van de taalontwikkeling van de kinderen staat centraal. Zo voorkomen we een achterstand bij kinderen voordat ze aan hun schoolloopbaan beginnen. Ze hebben daarmee een betere start op de basisschool.’

Onderbouwd
De Erkenningscommissie Interventies oordeel dat de interventie theoretisch goed is onderbouwd. Dat betekent dat deze goed is beschreven is en dat het aannemelijk is dat met de interventie het gestelde doel te bereiken is. Erkende interventies worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.  

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: NJi/Stichting De Meeuw/foto: Rick Nederstigt/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.