Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Wijkverpleegkundigen staan achter beleid Bussemaker

Bussemaker heeft vanmorgen ruim 5.000 handtekeningen ontvangen uit handen van de unie KBO. Daarmee laat de ouderenbond zien dat ze achter het beleid van de staatssecretaris staat om de wijkverpleegkundige terug te krijgen in de zorg.
Wijkverpleegkundigen staan achter beleid Bussemaker

Vijftien wijkverpleegkundigen kwamen op Solexbromfietsen naar het Plein in Den Haag om de staatssecretaris een steuntje in de rug te geven.


Spilfunctie
Staatssecretaris Bussemaker wil dat de moderne wijkverpleegkundige weer een spilfunctie krijgt in de wijk. Net als vroeger. De wijkverpleegkundige is hiervoor de aangewezen persoon, omdat ze oog heeft voor de verbindingen tussen welzijn, zorg, preventie en wonen.

Extra
Om de wijkverpleegkundige terug te krijgen in de buurt, trekt Bussemaker samen op met minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie). De bewindslieden streven naar zo'n 280 extra wijkverpleegkundigen. Daarvoor is in totaal 40 miljoen euro beschikbaar.

Vraagtekens
Bestuurder Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, voorvechter van de terugkeer van de wijkzorg, plaatst vraagtekens bij de manier waarop subsidieverstrekker ZonMw dit geld verdeelt. Dit meldt Zorgvisie. Subsidieverstrekker ZonMw verdeelt de miljoenen voor 160 fte extra aan wijkverpleegkundigen. In een latere ronde zal nog eens 50 fte de wijk in gaan.

Ondergang
Jos de Blok vindt echter dat de procedures die ZonMw hanteert bij het verstrekken van dit geld te veel zijn gericht op bestuurlijke afspraken die juist (bijna) de ondergang van de wijkverpleegkundige hebben veroorzaakt, aldus Zorgvisie. De Blok vreest dat gecontracteerde initiatieven allerlei mensen zullen inzetten onder de noemer 'wijkverpleegkundige', terwijl het feitelijk geen verpleegkundigen zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VWS/Foto: ANP/Robin Utrecht

Alexandra Sweers

2 reacties

  • no-profile-image

    Ploef

    Jos de Blok was erg boos toen de suggsetie werd gedaan dat hij en zijn organisatie extra subsidie kregen. Organisaties moesten elkaar niet zo wantrouwen. Blijkbaar is Jos een prediker voor een ander maar niet voor zichzelf.

  • no-profile-image

    hennies

    Jos de Blok suggereerd dat een wijkverpleegkundige in de wijk geen verpleegkundige is? hoe dan, je hebt toch je Big registratie en bij het aannemen van een wijkverpleegkundige heb je er toch wel voor gezorgd dat je een gediplomeerde verpleegkundige in dienst hebt. een titel is toch beschermd zou ik zo denken of is dit bij Jos in de buurtzorg niet zo het geval????

Of registreer je om te kunnen reageren.