Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tekortkomingen Bijlmerbajes zijn onacceptabel’

Het dagprogramma voor gevangenen in de Bijlmerbajes schiet tekort. Arbeidsactiviteiten vallen structureel uit en de bibliotheek is vaak niet open. Daardoor worden de rechten van gedetineerden geschonden, zo stelt de inspectie voor de Sanctietoepassing.
'Tekortkomingen Bijlmerbajes zijn onacceptabel'

De inspectie publiceerde dinsdag een onderzoek waarin zij spreekt van een zorgelijke situatie die niet langer kan en mag voortduren. Conclusie is ook dat er de afgelopen vier jaar te weinig of te laat iets is gedaan met eerdere kritiekpunten. De leidinggevenden van de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, lijken onvoldoende op de hoogte te zijn van de omvang van de problemen met het dagprogramma, constateert de inspectie.

Onacceptabel
Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vindt de tekortkomingen onacceptabel. Ze kondigt in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aan. Die moeten ervoor zorgen dat de problemen, en vooral de uitval van arbeid, voor het einde van dit jaar zijn verholpen. De personele problemen in de bibliotheek zijn volgens Albayrak inmiddels opgelost, zodat gedetineerden er weer gebruik van kunnen maken. Verder zijn de bezoekmogelijkheden verbeterd. Ook hier had de inspectie eerder kritiek op.

Cipiers
Volgens de inspectie is Albayrak onvoldoende geïnformeerd over de problemen met het dagprogramma. Daarnaast worden cipiers van de Bijlmerbajes onvoldoende aangestuurd op het strikt naleven van dienstinstructies en protocollen. Het integriteitsbeleid van de gevangenis is de afgelopen tijd wel verbeterd.

Hardnekkig
Albayrak constateert dat de problemen in de gevangenis complex en hardnekkig zijn. Die zijn volgens haar mede het gevolg van de bouw van de Bijlmerbajes: een voorgebouw met zes torens. Interne verplaatsingen van gedetineerden kosten daardoor veel tijd. Binnen elke toren heerst ook nog eens een eigen bedrijfscultuur. De staatssecretaris wil dat de inspectie eind 2011 opnieuw onderzoekt of de situatie is verbeterd.

Spanning
Gedetineerden en bewaarders verzetten zich de afgelopen jaren herhaaldelijk tegen versobering van het dagprogramma. Gevangenen zetten hun onvrede soms kracht bij door te weigeren terug te gaan naar hun cellen, wat intern tot de nodige spanning leidde.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
 

Bron: ANP/Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.