Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Deze week gaat het onder meer over het opzetten van mentale gezondheidsnetwerken en een nieuwe campagne over ouder worden. En wat is eigenlijk de rol van sociaal werkers in de discussie over de lage vaccinatiegraad?
Weekoverzicht
In het weekoverzicht brengen we je in een paar minuten op de hoogte van het laatste nieuws in het sociaal domein. Bron: Devran Topallar via Pixabay.

1. Mentale gezondheidsnetwerken

Nieuw in Nederland: mentale gezondheidsnetwerken. Daarin werken huisartsen, het sociaal domein en de ggz samen. Met elkaar zorgen ze in deze nieuwe netwerken ervoor dat mensen met psychische en sociale problemen sneller de juiste ondersteuning of zorg krijgen, op de juiste plek. De nieuwe manier van kijken en werken moet de druk op de huisartsenpraktijk en op de ggz verminderen. Het verkennende gesprek wordt als één van de sleutels in de mentale gezondheidsnetwerken genoemd. Meer weten over de werkwijze? Hier lees je er meer over.

2. Sociale activiteiten zijn preventief

Bewoners in woonzorgcentra gaan cognitief minder snel achteruit als ze meedoen aan sociale activiteiten. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Amsterdam UMC onder 3.600 bewoners in 42 Nederlandse en Belgische woonzorgcentra. ‘Sociale activiteit kan veel dingen betekenen. In dit onderzoek keken we zowel naar algemene als naar specifieke activiteiten zoals gesprekken voeren, herinneringen ophalen, anderen helpen en uitstapjes maken of zelfs gewoon naar de winkel gaan. We zagen dat al deze activiteiten een preventief effect hadden’, zegt Hein van Hout, hoogleraar Zorg voor Ouderen bij Amsterdam UMC en leider van dit onderzoek. ‘Misschien moeten we onze opvattingen bijstellen over de samenstelling van zorgverleners in woonzorgcentra, met een grotere rol voor professionals of vrijwilligers die sociale activiteiten helpen faciliteren.’

3. Nieuwe campagne over later

‘Wat vind ik belangrijk voor later?’ Door op tijd het gesprek te beginnen over hoe je ouder wilt worden kun je straks de dingen blijven doen die je belangrijk vindt. Dat is in elk geval de centrale gedachte over de campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is deze actie afgelopen week gestart. Daarnaast organiseren verschillende maatschappelijke organisaties de komende maanden diverse bijeenkomsten over vragen als hoe je fit wilt blijven, hoe je wilt wonen en wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is.

4. Lage vaccinatiegraad

GGD’s in het hele land krijgen sinds de mazelenuitbraak in de regio Eindhoven meer vragen van ouders over de BMR-vaccinatie. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS. Sommige daarvan zien een lichte toename in het aantal telefoontjes over de vaccinatie, terwijl andere spreken over een flinke toename. Een andere vraag die GGD’s melden, is die van ouders die eerder beslisten om hun kind niet te laten vaccineren, maar dat nu toch willen. Omdat de maatschappelijke onrust groter wordt, vroegen wij ons af: wat denk jij? Wat is de rol van sociaal werkers? Laat je mening via deze poll op onze LinkedIn-pagina weten.

5. Water niet zomaar afsluiten

Waterbedrijven mogen huishoudens met kinderen niet zomaar afsluiten van water, oordeelde de rechter deze week. Dat is in strijd met de kinderrechten. Waterbedrijven die dit bij gezinnen met ouders die hun rekeningen niet betaalden hebben gedaan, moeten dit terugdraaien. Volgens de rechter is (drink)water namelijk een primaire levensbehoefte: vooral kinderen hebben volgens het hof water nodig voor hun fysieke en mentale gezondheid. Daarom moeten waterbedrijven zich meer inspannen om kinderen van voldoende water te voorzien.

6. Deltaplan gezondheidsverschillen

Bij de aanpak van gezondheidsverschillen gaat de aandacht te vaak alleen naar leefstijl en te weinig naar de achterliggende oorzaken. Dat is de conclusie van Pharos, het landelijke expertisecentrum dat bijdraagt aan het terugdringen van gezondheidsverschillen. Sociaal werkers weten dat naast armoede bijvoorbeeld ook het opgroeien en wonen in een ongezonde omgeving grote invloed heeft op verschillen in de ervaren gezondheid, net als de kracht van het sociale netwerk. Omdat de oorzaken op verschillende beleidsterreinen liggen, moeten ook de oplossingen in de breedte worden gezocht, stelt Pharos vast. Om die reden wordt een ‘deltaplan’ geïnitieerd.

7. Obesitas komt vaker voor

Veel kinderen met psychische problemen, bijvoorbeeld autisme of depressie, hebben ook problemen met hun fysieke gezondheid. Obesitas komt drie keer zo vaak voor bij kinderen met psychische aandoeningen dan bij kinderen zonder psychische aandoeningen. Slaapproblemen hebben meer dan de helft van de kinderen met psychische aandoeningen. Dat zijn conclusies na onderzoek van kinder- en jeugdpsychiater Jet Muskens naar psychische en lichamelijke problemen bij kinderen en jongeren met ernstige psychische aandoeningen. Afgelopen week promoveerde ze hierop. Op basis van deze resultaten heeft Muskens met een multidisciplinair team een leefstijlinterventieprogramma voor kinderen van 6 tot 12 jaar én hun ouders ontwikkeld.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Zorg+Welzijn>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.