Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wijkverpleegkundigen staan achter beleid Bussemaker

Bussemaker heeft vanmorgen ruim 5.000 handtekeningen ontvangen uit handen van de unie KBO. Daarmee laat de ouderenbond zien dat ze achter het beleid van de staatssecretaris staat om de wijkverpleegkundige terug te krijgen in de zorg.
Wijkverpleegkundigen staan achter beleid Bussemaker

Vijftien wijkverpleegkundigen kwamen op Solexbromfietsen naar het Plein in Den Haag om de staatssecretaris een steuntje in de rug te geven.

Spilfunctie
Staatssecretaris Bussemaker wil dat de moderne wijkverpleegkundige weer een spilfunctie krijgt in de wijk. Net als vroeger. De wijkverpleegkundige is hiervoor de aangewezen persoon, omdat ze oog heeft voor de verbindingen tussen welzijn, zorg, preventie en wonen.

Extra
Om de wijkverpleegkundige terug te krijgen in de buurt, trekt Bussemaker samen op met minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie). De bewindslieden streven naar zo’n 280 extra wijkverpleegkundigen. Daarvoor is in totaal 40 miljoen euro beschikbaar.

Vraagtekens
Bestuurder Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, voorvechter van de terugkeer van de wijkzorg, plaatst vraagtekens bij de manier waarop subsidieverstrekker ZonMw dit geld verdeelt. Dit meldt Zorgvisie. Subsidieverstrekker ZonMw verdeelt de miljoenen voor 160 fte extra aan wijkverpleegkundigen. In een latere ronde zal nog eens 50 fte de wijk in gaan.

Ondergang
Jos de Blok vindt echter dat de procedures die ZonMw hanteert bij het verstrekken van dit geld te veel zijn gericht op bestuurlijke afspraken die juist (bijna) de ondergang van de wijkverpleegkundige hebben veroorzaakt, aldus Zorgvisie. De Blok vreest dat gecontracteerde initiatieven allerlei mensen zullen inzetten onder de noemer ‘wijkverpleegkundige’, terwijl het feitelijk geen verpleegkundigen zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VWS/Foto: ANP/Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Jos de Blok suggereerd dat een wijkverpleegkundige in de wijk geen verpleegkundige is? hoe dan, je hebt toch je Big registratie en bij het aannemen van een wijkverpleegkundige heb je er toch wel voor gezorgd dat je een gediplomeerde verpleegkundige in dienst hebt. een titel is toch beschermd zou ik zo denken of is dit bij Jos in de buurtzorg niet zo het geval????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.