Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkeerd beeld van ontuchtpleger verblindt

Het beeld dat de maatschappij heeft van ´de ontuchtpleger´ klopt niet, maar blijft hardnekkig aanwezig. Door dat verkeerde beeld zien we daders en slachtoffers over het hoofd, stelt Corinne Dettmeijer, nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.
Kindermisbruik
Foto: Fotolia

Ouders zijn zo bang dat hun kind slachtoffer wordt van seksueel misbruik, dat ze waarschuwen voor de onbekende kinderlokker. Bovendien zijn ze vaak alert op bijvoorbeeld mannen in de kinderopvang of de zwemleraar. Maar uit het onderzoek ‘Ontucht voor de rechter’ van Corinne Dettmeijer, blijkt dat het grootste deel van de misbruikte kinderen slachtoffer zijn van een familielid of kennis. Bij ‘maar’ 7% van de slachtoffers was de dader een volslagen vreemde.

Ontuchtpleger
Dettmeijer schetst in haar onderzoek een gedetailleerd beeld van ontuchtzaken die door de rechter worden behandeld. Zo blijkt dat ontucht met kinderen veel gedaantes aanneemt en dat het niet mogelijk is om een beeld van de typische ontuchtpleger te geven. Maar ze weet wel het stereotype beeld van de ontuchtpleger te ontkrachten. Zo is de dader niet altijd volwassen: 1 op de 6 daders is zelf nog minderjarig. Ook het beeld dat een dader vaak veel slachtoffers maakt, klopt niet. De meeste daders worden veroordeeld voor het misbruiken van 1 kind.

Kinderopvang
Misbruik door iemand die met kinderen werkt, zoals een pm’er in de kinderopvang, een docent, sportcoach of oppas komt zeker wel voor, zo geeft de rapporteur toe. Maar uit de cijfers blijkt dat in 10% van de ontuchtzaken de dader vanuit werk of een instantie betrokken is. In maar liefst 36% van de gevallen om een familielid van het kind. In 32% van de gevallen is de dader een ‘bekende’ van het kind.

Seksueel geweld
Ieder jaar moet gemiddeld bijna duizend verdachten zich voor de rechter verantwoorden op verdenking van seksueel geweld tegen kinderen. Die delicten gaan over bezit van kinderporno tot aan aanranding, verkrachting en verschillende vormen van ontucht. Bij bijna de helft van de verdachten gaat het om een vorm van ontucht: fysiek contact zonder dat er sprake is van verkrachting of aanranding. Gemiddeld 73% van deze verdachten wordt veroordeeld.

Onderzoek
De rapportage van Dettmeijer is het eerste deel van groter onderzoek. Dit deel richt zich vooral op de aard van het misbruik en de kenmerken van de daders en slachtoffers en hoe de slachtoffers in relatie tot de daders staan. Het tweede deel, dat in de zomer van dit jaar verschijnt, gaat over de straffen die in deze zaken zijn opgelegd, en de overwegingen van de rechter om tot een bepaalde straf te komen.

Ontucht voor de rechterDe Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen rapporteert aan de regering over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. Download hier het onderzoek ‘Ontucht voor de rechter’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.