Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn wil Jeugdwet niet aanpassen

Jeugdigen in de gesloten jeugdzorg moeten gebruik kunnen maken van alle voorzieningen in de gehele jeugdzorgsector. Om die reden wil staatssecretaris Van Rijn de regels voor gesloten Jeugdzorg in de nieuwe Jeugdwet houden. Hij gaat niet mee met het pleidooi van Raad voor de Rechtspraak om de regels in het Burgerlijk Wetboek onder te brengen.
Van Rijn wil Jeugdwet niet aanpassen
Foto: Erik van t Woud

Staatssecretaris Van Rijn wil wel op termijn onderzoeken of de regels over de machtiging voor gedwongen jeugdhulp in het Burgerlijk Wetboek moeten komen. Dat zegt Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. De Raad voor de Rechtspraak en de kinderrechters  stelden vorige week de regels over gedwongen jeugdzorg in de nieuwe Jeugdwet ter discussie. Zij deden een beroep op de Eerste Kamer – waar de Jeugdwet ter beoordeling ligt – om de wet uit te stellen. De kinderrechters willen alle regels voor gedwongen jeugdzorg in één wet: het Burgerlijk Wetboek.

Uithuisplaatsingen

Op dit moment staan de regels voor opname in de gesloten jeugdzorg in de Jeugdwet. Een ander deel, de regels voor uithuisplaatsing en onder toezicht stelling (ots),  staat in het Burgerlijk Wetboek. Onnodig ingewikkeld, vinden de rechters.

Integratie

Maar Van Rijn zegt in de brief aan de Tweede Kamer dat in de nieuwe Jeugdwet juist is gekozen voor de integratie van de regels over vrijwillige en gedwongen jeugdzorg: ‘De gehele Wet op de jeugdzorg is daarmee van toepassing op de gesloten jeugdzorg waardoor het mogelijk is intersectorale zorg te bieden aan jeugdigen in de gesloten jeugdzorg.’  Er zijn volgens Van Rijn geen problemen geconstateerd die voortkomen uit de integratie van vrijwillige en gedwongen jeugdzorg.

Dure behandelingen

De kinderrechters vrezen echter dat met de nieuwe Jeugdwet in de toekomst wel degelijk problemen zullen ontstaan. ‘De kans bestaat dat gemeenten dure behandelingen niet uitvoeren’, zei mr. Irene Hinfelaar, van de Raad voor de Rechtspraak tegen Zorg+welzijn. Vooral de gesloten opvang voor kinderen en jeugd bij uithuisplaatsingen is duur. Juist deze vorm van jeugdbescherming kan volgens de kinderrechter door gemeenten vanwege de kosten vermeden worden. De staatssecretaris gaat in zijn Kamerbrief overigens niet in op dit thema.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.