Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

85-plusser in tehuis net zo gezond als thuis

Ouderen, ouder dan 85 jaar, die thuis wonen voelen zich niet gezonder dan hun leeftijdsgenoten die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
foto Adobestock

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 85-plussers die thuis wonen over het algemeen wel fysiek meer kunnen. Deze ouderen ervaren hun gezondheid echter als net zo goed of slecht als 85-plussers in het verzorgings- of verpleeghuis. Dat is opmerkelijk, want de gezondheid van 85-plussers die thuis wonen is meestal beter.

Zorg en ondersteuning

Kennelijk leidt de zorg en ondersteuning in tehuizen voor ouderen ertoe dat zij hun gezondheidsbeperkingen beter aankunnen. Of omgekeerd, ervaren 85-plussers die zelfstandig thuis wonen, hun gezondheidsbeperkingen als zwaarder bij gebrek aan voldoende zorg en ondersteuning.

Fysieke beperking

Uit het onderzoek komt naar voren dat 8 op de 10 verpleeg- en verzorgingshuisbewoners fysieke beperkingen hebben. 44 Procent kampt met ernstige fysieke beperkingen, 37 procent heeft zeer ernstige fysieke beperkingen. Je moet dan denken aan moeite met naar toilet gaan, aan- en uitkleden en niet zelf uit bed kunnen komen.

Zwaar huishoudelijk werk

Zelfstandig thuis wonende ouderen zijn veel minder vaak ernstig beperkt. Al doet nog maar 57 procent van de thuiswonende 55-plussers zwaar huishoudelijk werk, zoals ramen lappen en het huis soppen. Van de oudere categorie ouderen heeft 6 op de 10 moeite met traplopen, een op 3 moeite met aan- en uitkleden en 52 procent van de 80-plussers heeft moeite om zich buitenhuis te verplaatsen.

Chronische aandoening

Wel hebben zelfstandig wonende ouderen boven de 80 jaar minder last van chronische aandoeningen. Behalve chronische ziektes als diabetes, astma of bronchitis, die komen ongeveer evenveel voor bij thuiswonende 80-plussers als bij dezelfde leeftijdscategorie in het tehuis.

Kijk hier naar het hele CBS-onderzoek>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.