Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

65-plusser valt veel en hard

In 2016 zijn ruim 96.000 mensen van 65 jaar en ouder gevallen en behandeld op de spoedeisende hulp. Om dat cijfer snel terug te brengen is het nodig dat senioren en ouderen meer bewegen en daarnaast ook kracht- en balansoefeningen doen.
foto Fotolia

Het is Valpreventieweek, het jaarlijkse moment om werk te maken van projecten om te voorkomen dat ouderen vallen. Dat is hard nodig, want de cijfers over val-ongevallen, zelfs met dodelijke afloop, zijn erg hoog. In 2016 zijn volgens cijfers van Veiligheid.nl 3653 mensen van 65 jaar en ouder overleden aan de gevolgen van een valongeluk. Vorig jaar zijn 96.200 ouderen behandeld op de spoedeisende hulp voor een ernstig valincident en zijn 37.300 van hen in een ziekenhuis opgenomen.

Valincident

De manier om het risico van vallen flink te verminderen en zelfs valincidenten te voorkomen is simpel: meer bewegen. Dat geldt zeker voor ouderen. De Gezondheidsraad adviseert alle volwassen om minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Voor ouderen is het van belang om naast dagelijks bewegen, ook kracht- en balansoefeningen te doen. Het merendeel van de Nederlandse ouderen presteert onder de norm, volgens de Gezondheidsraad.


Ouderen-thuis-Fotolia.jpgEen op de drie mensen ouder dan 65 jaar valt minstens 1 keer per jaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben een virtuele looptraining ontwikkeld die het risico om te vallen met bijna de helft vermindert. Lees meer>>


Effectieve interventie

Veiligheid.nl is een onafhankelijk expertisecentrum, dat zich specifiek richt om ongevallen te voorkomen door veilig gedrag te stimuleren. Het centrum ontwikkelt effectieve gedragsinterventies die zijn gericht op het verbeteren van de bewegingscoördinatie van ouderen, zodat ze niet meer snel vallen. Tijdens de Valpreventieweek lanceert VeiligheidNL een ludieke ‘reactietest’. Dit zijn 7 kleine beweegtips om in de benen te komen tijdens de dagelijkse activiteiten, zoals tanden poetsen. Er zijn ook effectieve beweegprogramma’s beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie>>

Kijk voor meer info op www.veiligheid.nl/valpreventieweek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.