Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

4 misvattingen over eten en zorg

Je bent je er misschien niet van bewust, maar je eigen opvattingen over eten en drinken beïnvloeden de manier waarop je cliënten benadert. Wat zijn de misvattingen over eten en zorg?
misvattingen over eten en drinken
Foto: ANP XTRA

Samen met de cliënt eten of aan tafel zitten is ‘niet echt werken’

Eten en drinken met mensen met bijvoorbeeld dementie vraagt juist veel van je beroepshouding. Opletten wat er gebeurt, contact maken en werken aan een gezellige en kalme sfeer vraagt juist veel gerichte aandacht. Ook moet je ervoor zorgen dat de rust tijdens het eten niet wordt verstoord, dat je oplet op automatismen en bijstuurt.

Als de cliënt niet wil eten, dan niet! Je kan hem/haar niet dwingen.

Aandringen of forceren is nooit goed, maar niet genoeg eten of drinken kan ook gevolgen hebben. Kijk vooral naar wat er gebeurt tijdens het (niet) eten. Wordt het eten afgeweerd, dan is dat niet altijd weigeren. Ook pijn, het niet herkennen van een beker, afleiding of spanning kunnen ervoor zorgen dat een cliënt niet wil eten. Denk dus niet meteen in termen van ‘niet willen’, maar kijk of er ook een andere oorzaak kan zijn.

Heb jij tips over eten en zorg? Deel ze via de reageerknop >>

Mijn cliënt weigert te eten om mij dwars te zitten!

Wanneer je boos of ongeduldig wordt, maak je het eetmoment beladen. Voor jou en voor je cliënt. En daarmee zet je de toon voor het volgende eetmoment. Zorg voor een goede sfeer, maak contact, kijk naar alternatieve mogelijkheden en bespreek vooral met je collega’s het probleem. Kijk vooral naar wat er op dat moment wel of niet mogelijk is en laat die situatie niet het volgende eetmoment beïnvloeden.

Bijvoeding is onnodig, normaal voedsel is veel beter en daar zit alles in.

De inname van supplementen en bijvoeding heeft geen invloed op de totale inname van voedsel. Supplementen zijn veilig en worden goed verdragen door mensen. Het is wel goed om gerichte aandacht te geven aan de kwaliteit van de normale voeding. Voor de persoon met ondergewicht is roomboter bijvoorbeeld beter dan halvarine en chocomel een betere optie dan koffie of thee.

Lees meer over welke rol eten en drinken speelt in de zorg in het artikel ‘Eten en drinken: Andere sfeer, andere mogelijkheden’ van Ronald Geelen in het in het juni/juli-nummer van vakblad AS (Maandblad voor de Activiteitensector) >>

1 REACTIE

  1. Mooi artikel! Omgaan met cliënten die niet goed eten blijft een uitdaging, praktische handvatten om ondervoeding tegen te gaan krijgt u 15 oktober op de <a href=’http://www.medilex.nl/congressen/ondervoeding/congres’>studiedag Ondervoede patiënten</a> te Amserfoort.
    Met vriendelijke groet, 
    Stephanie Gosink, congresmanager

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.