Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studenten zijn goede buur voor ouderen

In zorgcentrum Humanitas in Deventer wonen studenten tussen ouderen. De studenten investeren dertig uur per maand in contacten met de bewoners. Het zorgproject 'De Woonstudent' heeft hiermee de Univé Paludanus Prijs gewonnen.
Studenten wonen in zorgcentrum
Studenten hebben een ander praatje dan professionals.

De woonstudenten wonen in kamers die minder geschikt zijn voor mensen die zwaardere zorg nodig hebben, omdat er bijvoorbeeld geen tillift in past. Ze betalen geen huur en hebben een antikraakcontract. Wel wordt er van ze verwacht dat zij dertig uur per maand ‘als een goede buur’ investeren in contacten met bewoners.

Activiteiten

Zo verzorgen alle studenten wekelijks een keer ’s avonds de broodmaaltijd voor de ouderen.  Dan bakken ze een eitje, maken croissantjes en helpen bewoners bij het snijden van een boterham. Maar de studenten kunnen ook de ouderen assisteren bij koken bijvoorbeeld of samen met de activiteitenbegeleider grotere activiteiten organiseren.

Selectie

Niet iedere student is welkom, er wordt scherp geselecteerd. Het voornaamste criterium is dat studenten affiniteit hebben met de doelgroep en maatschappelijk betrokken zijn. De bewoners van het zorgcentrum vinden de studenten heel gezellig. Zij hebben vaak iets anders te vertellen dan beroepskrachten en vrijwilligers. Ook de medewerkers zijn enthousiast, al was het soms wel even wennen.

Prijs

Er komt een film over het project De Woonstudent en ze krijgen een geldbedrag van 10.000 euro. Omdat het eigenlijk een heel eenvoudig project is dat twee werelden samenbrengt, volgens de jury. Ouderen voelen dat zij weer meetellen en studenten gaan anders naar ouderen kijken. De prijs is in het leven geroepen door Univé Zorg en heeft als doel een bijdrage te leveren aan kwaliteitsverbetering in de zorg.

Taal is bepalend voor de afstand tussen de zorgverlener en de zorgvrager. Wanneer je de (streek)taal kent, al zijn het maar een paar woorden, heeft dat al een positief effect. Spreek jij je talen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.