Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

164 miljoen voor innovatieve woonvormen voor ouderen

Thuiswonende ouderen hebben behoefte aan nieuwe woonvormen waarbij zorg, ondersteuning en gemeenschappelijkheid samenkomen. Pensioenfondsen en banken durven hier vaak niet in te investeren. Daarom maakt het kabinet vanaf dit voorjaar 164,4 miljoen vrij om dit soort woonzorg-arrangementen te realiseren.

In het persbericht schrijft het rijk dat de regeling bedoelt is voor ‘vernieuwende, kleinschalige en geclusterde woonzorgarrangementen voor mensen met laag- of middeninkomen met levensloopbestendige of gemakkelijk aanpasbare woningen.’

Hofjes

Het gaat hier om hofjes en schoolgebouwen die omgebouwd kunnen worden tot appartementen voor ouderen. De initiatieven moeten voor minimaal vijf wooneenheden en maximaal veertig zijn. De hoop is dat er goedkopere zorg geleverd kan worden in dit soort initiatieven en dat er meer gezelligheid en sociale cohesie zal ontstaan.

Financiering en borgstelling

De regeling bestaat uit drie verschillende financiële ondersteuningen: het direct financieren van een ‘initiatieffase van een woonzorgarrangement’, borgstelling van leningen voor de plan-ontwikkelfase en borgstelling van achtergestelde lening van stichtingskosten. In 2019 zouden al zeventig tot negentig projecten gefinancierd kunnen worden. ‘. Vanaf 2021 kan het bedrag aan uitstaande borgstellingen maximaal 164,4 miljoen euro zijn.’

Pact voor de Ouderenzorg

Het initiatief is onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg. In dat programma zijn ruim tweehonderd partijen gecommitteerd om de zorg voor ouderen te verbeteren, door de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid, voor kwalitatieve verpleegzorg en thuis woonmogelijkheden. De programma’s ‘Langer Thuis’, ‘Eén tegen Eenzaamheid’ en ‘Thuis in het Verpleeghuis’, zijn onderdeel van dit Pact. Het Pact is opgesteld omdat er steeds meer ouderen zijn die een vorm van zorg nodig hebben. Dit jaar telt Nederland 1,3 miljoen 75-plussers. In 2030 zijn dat er naar schatting 2,1 miljoen.

Instellingen voor sociaal werk kunnen gebruik maken van extra geld dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor 2018. De overheid heeft 27,8 miljoen euro aan gemeenten verdeeld voor projecten om kwetsbare mensen langer thuis te laten wonen. Lees dit artikel hier. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.