Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1,5 jaar voor mantelzorger die vrouw wurgde

De 84-jarige mantelzorger uit Doorn die vorig jaar oktober na 58 jaar huwelijk en intensief mantelzorgen zijn vrouw wurgde, is wegens doodslag veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf.
1

De officier van justitie had 5 jaar cel wegens moord geëist tegen de bejaarde man. Volgens de rechtbank handelde hij niet volgens een plan, maar in een gemoedsopwelling. De man wurgde zijn echtgenote met zijn handen en zijn broekriem toen zij weer eens hevig begon te trillen, en belde zelf de politie.

Thuis

De bejaarde mantelzorger werd meteen vastgezet, maar mocht na 3,5 maand zijn strafzaak thuis afwachten. Hoewel de rechtbank in Utrecht 1,5 jaar cel oplegde, gaf de rechtbank niet het bevel om de man meteen weer gevangen te nemen. Dat betekent dat hij bijvoorbeeld thuis op de uitkomst van een eventueel hoger beroep kan wachten.

De behoefte aan respijtzorg (tijdelijke overname van zorg door een vrijwilliger) neemt toe onder mantelzorgers. Toch maakt slechts 22 procent van de mantelzorgers momenteel gebruik van respijtzorg. Lees hier meer >>

Verzorgingshuis

De man raakte steeds verder uitgeput door het verzorgen van zijn vrouw, die aan de ziekte van Parkinson en Alzheimer leed. Nachten lang lagen ze te wachten tot het trillen over ging, en de vrouw werd ook lastiger om mee om te gaan. Zij wilde niet naar een verzorgingshuis en de man wilde de zorg voor haar niet aan een ander overlaten.

Straf

De rechtbank beperkte de strafduur ‘omdat de man nu moet leven met de gevolgen van zijn daad en het leed dat hij familie en nabestaanden heeft aangedaan door de doodslag en de strafzaak’. De familieleden wilden hun vader en grootvader ook liever niet in de cel.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.