Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldactie: geen pgb, geen zorg

Ruim de helft van de mensen die op de wachtlijst staan voor een persoonsgebonden budget, krijgt geen zorg. Zonder pgb is de zorg die zij nodig hebben niet mogelijk. Dat blijkt uit een meldactie van belangenvereniging Per Saldo, waarop 500 mensen reageerden.
Meldactie: geen pgb

Kinderen die niet naar school kunnen of zelfs uit huis moeten omdat ze op de wachtlijst staan voor een persoonsgebonden budget (pgb). Hulpbehoevenden die langer in een instelling moeten blijven omdat ze niet in aanmerking komen voor een pgb. Er zijn veel schrijnende situaties tijdens de meldactie van Per Saldo binnengekomen. De helft van de respondenten zegt dat ze de benodigde zorg moeten ontberen.

Meldactie
Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, is een meldactie begonnen voor mensen met langdurige zorg, die sinds 1 juli geen persoonsgebonden budget meer krijgen. ‘Volgens minister Klink is het geld op en moeten aanvragers voor een pgb op de wachtlijst.’ Zorgbehoevenden kunnen zich tot reguliere zorgaanbieders wenden, maar die kampen zelf met wachtlijsten of kunnen niet de hulp leveren die nodig is.

Wachtlijst
Per Saldo citeert minister Klink: ‘Niet iedereen die een persoonsgebonden budget wil en op de wachtlijst komt, zal er dan voor kiezen om de zorg van een instelling te ontvangen, zo beargumenteerde hij de besparingen die de wachtlijst oplevert. Mensen hechten aan het persoonsgebonden budget en gaan het zelf regelen met mantelzorg, aldus Klink.’

Geen oplossingen
Veel mensen blijken geen zorg aan te vragen bij een instelling, volgens Per Saldo: ‘58 Procent heeft geen zorg bij een instelling aangevraagd omdat de beschikbare instellingen niet de juiste zorg kunnen leveren. Deze mensen zijn nu allemaal in een problematische situatie terechtgekomen, waarvoor geen goede oplossingen zijn.’

Intensieve zorg
De belangenvereniging voor pgb-houders geeft op haar website verschillende tragische voorbeelden. ‘Een kind verblijft in een instelling. De ouders waren al maanden bezig met de voorbereidingen om hem naar huis te laten komen. Hiervoor hebben zij een pgb nodig want voor een instelling is het niet mogelijk de intensieve zorg aan huis te leveren. Nu staat hun zoon op de wachtlijst en kan hij niet naar huis.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Per Saldo / foto: FvO

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.